10 bewezen gezondheidseffecten van het eten van hete pepers

gezondheidseffecten chilipepers

Er is inmiddels best veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van het eten van hete pepers. En ondanks dat er behoorlijk wat broodje aap verhalen in omloop zijn hebben wij de belangrijkste wetenschappelijk bewezen feiten voor je op een rij gezet. Eet smakelijk!

1) Reduceert gewrichtspijn

De capsaïcine in pepers hebben een pijnstillende werking en helpt met het reduceren van de pijn signalen naar de hersenen. De manier waarop dit werkt is dat het de pijn receptoren uitput waardoor de pijn wegtrekt.

2) Helpt tegen migraine

Dezelfde capsaïcine zorgt in het lichaam voor pijn prikkels. Deze werken als afleiding waardoor het lichaam zich concentreert op de plek waar de meeste pijn voorkomt en hierdoor wordt het lichaam minder gevoelig voor de pijn die op andere plekken plaats vindt zoals in je hoofd.

3) Helpt met de spijsvertering

Ondanks dat men denkt dat hete pepers slecht zijn voor de darmen helpt het juist heel erg met de spijsvertering, het is namelijk een anti-irritant waardoor het helpt bij o.a. maagzuur en omdat pepers veel anti-oxidanten bevatten helpen deze wanneer je maag en darmen overstuur zijn.

4) Gewichtverlies / versnelt je metabolisme

Doordat je lichaam denkt dat er warmte en pijnprikkels door je lijf heen gaan gaat je hartslag en lichaamstemperatuur omhoog. Dit proces kost energie en daarmee verbrandt je lichaam calorieen. Daarnaast helpen pepers met het onderdrukken van het hongergevoel.

5) Onderdrukt Psoriasis

Het gebruik van bijvoorbeeld een capsaïcine creme helpt de symptomen van Psoriasis verminderen.

6) Verlaagd de kans op kanker

Omdat pepers anti-oxidanten bevatten en ontstekingsremmend zijn wordt onderzocht in hoeverre chilipepers ook kanker kunnen helpen bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat het helpt met het verminderen van de groei van prostaatkanker met het daarbij komende voordeel dat het gezonde cellen niet beschadigd.

7) Helpt je immuunsysteem tegen verkoudheid, griep en schimmelinfecties

Door de anti-oxidanten, beta carotenen hebben pepers een positief effect op je imuunsysteem. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat neussprays met capsaïcine verstoppingen tegen gaat door de temperatuur van het lichaam te verhogen waardoor het immuunsysteem de verkoudheid te lijf gaat en virussen aanpakt. En last but not least, het eten van chilipepers helpt bij het bestrijden van 16 bekende ziektekiemen van schimmels.

8) Beschermt je hart

Het eten van pepers bevorderd de doorbloeding van het lichaam en voorkomt hart- en vaatziekte door het verlagen van het cholesterol en vet afzettingen in het lichaam. Daardoor reduceert het bloedophopingen in het lijf en laat het de bloedvaten uitzetten om de bloedcirculatie te verbeteren.

9) Helpt tegen slechte adem

Met name chilipoeder werkt als een desinfectant waardoor de lucht die je uitademt een stuk minder onaangenaam kan ruiken.

10) Voorkomt allergieën

Door de ontstekingsremmende eigenschappen van capsaïcine kan het eten van chilipepers allergieën voorkomen maar ook symptomen bij een allergië doen verminderen.

zo zie je maar weer dat het eten van hete pepers ook nuttige gezondheidseffecten heeft en niet alleen maar lekker zijn. Dus wil jij op basis hiervan een goede start maken om wat meer pit aan je voeding toe te voegen? Kijk dan naar het hele assortiment van onze eigen Dekker hot sauce.

 

Bronnen:

Cayenne Pepper Benefits Your Gut, Heart & Beyond – Dr. Axe. (2015, May 23)

Food bacteria-spice survey shows why some cultures like it hot | Cornell Chronicle. (n.d.).

Using Chili Peppers for Pain Relief. (n.d.).

Which Hot Peppers Speed Up Your Metabolism Best? (2013, August 16).

Zhang, W., & Po, L. (1994, March 22). The effectiveness of topically applied capsaicin.