Soulfood zonder bestek – Chili sin carne / con / non

Chili sin carne / con / non

Ik vraag mij af of er iets lekkerders is dan een groot dampend bord met Mexicaanse chili, crème fraîche, nacho chips en lekker gesmolten cheddar kaas er overheen. Een Mexicaans biertje erbij maakt het helemaal compleet. Wat heb je nodig om een heerlijk bord Chili sin carne / con / non te maken?

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 grote blikken kidney bonen (optioneel bruine bonen, witte bonen etc)
  • 1 groot blik mais (hoort misschien niet maar is wel verschrikkelijk lekker)
  • 1 rode paprika
  • 1 grote uit (of 2 sjalotten)
  • 2 tenen knoflook
  • 250ml passata (of gepelde tomaten in blik/pot, verse tomaten werkt ook maar geeft een andere smaak)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 bouillon blokje
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel komijn (naar smaak)
  • 1 theelepel cacao (naar smaak)
  • 1 theelepel piment (naar smaak)
  • 1 grote zak nacho’s of tortilla chips
  • 1 pakje cheddar kaas
  • 200 gram crème fraîche
  • OPTIONEEL 200 gram gehakt

Bereidingswijze Chili sin carne / con / non:

De bovenstaande ingrediënten zijn gebaseerd op een recept dat ik heb gemaakt tijdens een productdemonstratie voor “Kom in de kas” afgelopen week. Normaal voeg ik ook nog gerookte paprika, koriander en bieslook toe maar zoals met zoveel geldt gebruik je eigen smaak en gevoel. Voeg extra bonen toe bij grote eters, combineer met andere kruiden maar zie dit als en basis om verder mee te werken. Absoluut onmisbaar zijn de komijn en cacao, dat geeft dit gerecht absoluut haar eigen unieke smaak zoals je het nog nooit gegeten hebt. Daar gaan wij!

Beginnen met een goede basis

Elke goed gerecht begint met het snijden en fruiten van de knoflook in wat olijfolie of zonnebloem olie. Boter kan ook wel maar geeft een andere smaak. Snij de ui alvast in kleine stukjes en voeg deze toe als de knoflook een klein beetje begint te bruinen (heel licht bruin). Laat het een klein beetje bakken zodat de ui iets zachter wordt. Niet te lang anders gaat de knoflook te hard en aangebrande knoflook is niet lekker. Voeg ook nog de gesneden paprika toe en laat ook deze even kort meebakken. Je kunt kiezen voor goed doorbakken zodat alles lekker zacht is, met name de kinderen vinden dat lekker. Zelf houd ik er wel van als alles lekker zacht is maar de paprika nog lekker knapperig.

Zelf ben ik vegetariër maar dit is het moment waar je het gehakt zou willen toevoegen. Rul het gehakt gaar… of laat het gewoon weg zodat je deze stap kan overslaan 😉

Bonen, vullend en voedzaam

In de tussentijd hebben wij als het goed is ook de bonen en de mais laten uitlekken en even afgespoeld. Deze voegen wij nu toe. Ik houd ervan om ze nog even lekker mee te bakken met de uien en knoflook. De bonen kunnen hierdoor een beetje uit elkaar vallen, vind ik niet erg. Als jij dat wel erg vindt dan gewoon niet mee laten bakken maar gelijk naar de volgende stap en dat is het toevoegen van de passata. Normaal houd ik 250ml aan. Is dat te weinig voeg dan een klein beetje water toe als je geen extra passata in huis hebt (hoewel passata wel extra smaak toevoegt en ook makkelijk in te vriezen is).

Smokey JalapenoHierna voeg je ook de tomatenpuree toe voor een extra zuurtje. De chili mag een dikke brei worden van bonen en groente maar mag niet te droog zijn. Het mag wel een beetje koken en gaan pruttelen namelijk. Te nat is niet erg, dat is een kwestie van langer door laten koken. Direct nadat je de passata hebt toegevoegd voeg je ook alle kruiden toe en het bouillon blokje. Kijk uit met bouillon blokjes, deze kunnen erg krachtig van smaak zijn. Voeg eerst een halve toe en proef. Bepaal dan of je meer wilt toevoegen. Het gerecht wordt anders al snel te zout.

Op smaak brengen

Na het bouillon blokje is het tijd voor een klein beetje zout of peper en om het helemaal lekker te maken voeg ik altijd nog een kleine scheutje Dekker Smokey Jalapeno toe. De rokerige smaak van de chipotle combineert geweldig bij de tomaat. Nu alle ingrediënten zijn toegevoegd laat ik het altijd nog even 5 tot 10 minuten napruttelen, dan is het klaar om op te dienen.

Om natuurlijk helemaal het Mexicaanse gevoel te krijgen serveer je de Chili sin carne / con / non in mooie kommetjes met daarbij een lekkere lepel crème fraîche (voeg een scheutje water toe en wat peper voor extra voelbaarheid en smaak) en over de warme bonen een plakje cheddar dat zo lekker smelt. Nu kun je de nacho’s of tortilla chips gebruiken als lepel om een mooie grote hap met de bonen, crème fraîche, cheddar te nemen. Een hap met mooie zoutige, zurige, pittige en hartige smaken. Soulfood zonder bestek!

Op zoek naar meer recepten? Neem ook eens een kijken op onze Facebook groep “Hete Peper” en laat je daar inspireren.

Eet smakelijk!

Pieter