Gedroogde pepers en het gebruik in de keuken

gedroogde pepers keuken

Gedroogde pepers zijn een geweldige smaakmaker in de keuken. Ze voegen niet alleen pittigheid toe, maar ook een unieke smaken die met andere ingredienten niet te krijgen zijn. Voor liefhebbers van pittig eten zijn er talloze varianten om te verkennen, niet alleen maar de Mexicaanse pepers, ook Indiaase, Italiaanse en Amerikaanse pepers. Hieronder een aantal voorbeelden van de meest verkochte gedroogde pepers die ook jij een keer in de keuken kan proberen om je gerechten te verrijken. 

Carolina Reaper

De Carolina Reaper is bekend als een van de heetste pepers ter wereld. De gemiddelde hitte van deze peper is ongeveer 1.600.000 Scoville heat eenheden (SHU). Dit maakt de gedroogde versie van deze peper een krachtige smaakmaker maar wel een om heel voorzichtig mee te zijn. De Carolina Reaper heeft een fruitige licht zoete smaak wat zorgt voor een interessante twist aan je gerechten als je door de hitte heen kan komen. Gedroogd kan deze peper fijn worden gemalen en worden toegevoegd aan marinades, sauzen en gerechten om een explosieve hitte te creëren. Het gebruik in zeer kleine hoeveelheden kan ik zeker adviseren. Een klein beetje van deze peper heeft al een ernorme impact op je gerecht. ONDERSCHAT DEZE PEPER NIET! Hij is echt heel heet. 

Toepassing: Gebruik kleine hoeveelheden Carolina Reaper stoofschotels maar bijvoorbeeld ook in barbecuesauzen en bbq rubs voor een scherpe en intense hitte. 

Bhut Jolokia (Ghost Pepper)

De Bhut Jolokia, ook wel bekend als de Ghost Pepper, komt oorspronkelijk uit India en was lange tijd de heetste peper ter wereld met ongeveer 1 miljoen SHU. Gedroogd heeft deze peper een heldere fruitige smaak die goed samen gaat met gerechten die een balans van zoet, zuur en pittig nodig hebben. De Bhut Jolokia staat bekend om zijn langzame opbouw van hitte, waardoor de scherpte langer op de tong blijft hangen. Dit maakt de gedroogde variant ideaal om te gebruiken in soepen, curry’s en marinades. Deze peper is niet alleen ideaal in de Indiaase maar ook voor in gerechten op basis van ei, ovenschotels en allerlei soorten curry. 

Toepassing: Probeer een klein beetje Bhut Jolokia-poeder toe te voegen aan een Indiase curry of soep voor een intense smaakervaring die geleidelijk opbouwt. Wat ook lekker is, is om een hele pepers mee te laten stoven in een gerecht. Laat het naar wens meekomen en haal de hele peper er op een gegeven moment uit. Hierdoor komt optimaal de smaak vrij en minder hitte. Let wel op, gedroogde pepers kunnen uit elkaar vallen dus laat het er vooral niet te lang in zitten. 

Chipotle

De Chipotle is een gerookte en gedroogde jalapeño-peper. Deze peper is veel aanzienlijk dan de Carolina Reaper en Bhut Jolokia. De hitte van een Chipotle ligt tussen de 2.500 tot 8.000 SHU. Wat de Chipotle uniek maakt, is zijn rokerige smaak die perfect. Ideaal voor bijvoorbeeld bbq en mexicaanse gerechten. Je kan Chipotle in poedervorm eigenlijk overal wel door heen doen en is zeker niet beperkt tot alleen de mexicaanse keuken. Door de milde pittigheid kun je relatief veel van deze peper gebruiken waardoor je een goede volle pepersmaak kunt toevoegen aan je gerechten. 

Toepassing: Chipotle is een geweldige toevoeging aan barbecuesauzen, stoofpotjes en zelfs in marinades voor vlees. Doordat deze peper licht pittig is kun je er een lekkere hoeveelheid van gebruiken waardoor er veel pepersmaak aan je gerecht toegevoegd kan worden. 

Habanero

De Habanero is een populaire peper met een SHU van ongeveer 100.000 tot 350.000. Voor Nederlandse begrippen wordt deze hitte als een serieuzere hitte. Met name in de Surinaamse keuken worden deze chilipepers nogal eens gebruikt. Deze peper heeft een zeer fruitige smaak die richting de smaak van citrus gaat. Dit kan je dus gebruiken om een fris pitje toe te voegen aan je gerechten. De gedroogde Habanero is uitstekend te gebruiken in salsas, sauzen en tropische gerechten, vooral wanneer je een uitgesproken hitte wilt toevoegen.

Toepassing: Door de fruitige smaak leent deze peper zich heel goed voor tropische en Caribische gerechten. Persoonlijk vind ik de combinatie met ananas of mango echt heel erg lekker.

Hopelijk heb je met de bovenstaande voorbeelden wat inspiratie opgedaan hoe je gedroogde pepers in je keuken kan gebruiken. Wil je naast de bovenstaande pepers ook onze andere gedroogde pepers eens proberen, neem dan een kijken in onze webshop