Hoe verwijder je pittigheid van je handen?

Hoe verwijder je pittigheid van je handen?

Dus daar ben je dan, bezig met het bereiden van je favoriete pittige gerecht, messen in de aanslag, verse pepers in de buurt. Je snijdt door de groente heen alsof je een echte Iron Chef bent, tot de onvermijdelijke gebeurt: je realiseert je dat je de hete vijand – de pittige peper – hebt onderschat. Je handen voelen aan alsof ze zijn veranderd in twee brandende kolen. En dan, het horrorscenario, je krabt onbewust aan je oog…

Goed nieuws, we zijn hier om te helpen. Geen paniek, ik heb een paar tips en trucs om de capsaïcine, de chemische stof die verantwoordelijk is voor de hitte, van je handen te krijgen.

Optie 1: Ga voor olie

Misschien verwacht je dat water en zeep de oplossing zijn. Fout! Capsaïcine is olieoplosbaar, wat betekent dat je die hete vijand met olie moet bestrijden. Kies je favoriete olie – olijfolie, zonnebloemolie, avocado-olie of wat je ook in je keukenkastje hebt – en giet een kleine hoeveelheid op je handen. Geef jezelf een grondige handmassage. Behandel je handen alsof ze een luxueuze spa-dag verdienen na hun intense strijd met de pepers.

Na je handen lekker in de olie te hebben gewreven, spoel je ze af met warm water en gebruik je gewone zeep. Voelen je handen nog steeds aan alsof ze in de fik staan? Geen paniek! Herhaal gewoon de oliebehandeling, gevolgd door het wassen met zeep en water.

Optie 2: Melk, je nieuwe beste vriend

Als olie alleen niet genoeg is om die vervelende capsaïcine te bestrijden, is het tijd om de hulptroepen in te roepen. En nee, je hoeft Ghostbusters niet te bellen. De hulp is veel dichterbij dan je denkt – in je koelkast om precies te zijn! Caseïne, een eiwit in melk en andere zuivelproducten, helpt bij het neutraliseren van capsaïcine. Wrijf een kleine hoeveelheid melk of yoghurt op je handen en spoel ze daarna af. Je handen zullen je dankbaar zijn.

Optie 3: Alcohol, niet alleen voor happy hour

Nee, ik stel niet voor dat je een borrel neemt om de pijn te vergeten (hoewel het misschien helpt). Alcohol kan echter nuttig zijn bij het verwijderen van capsaïcine. Probeer een handdesinfecterend middel op alcoholbasis te gebruiken en was je handen daarna grondig met zeep en water.

Optie 4: Maak gebruik van baking soda

Baking soda, oftewel zuiveringszout, is een andere held in de strijd tegen capsaïcine. Deze witte poederheld is niet alleen geschikt om je bakrecepten tot een goed einde te brengen, maar kan ook een einde maken aan je brandende handen. Meng een beetje baking soda met water om een pasta te maken en wrijf dit over je handen. Spoel daarna af met water. De baking soda werkt als een natuurlijke reiniger die helpt bij het verwijderen van de capsaïcine.

Optie 5: Citroensap, zuur tegen hitte

Je zou het misschien niet verwachten, maar citroensap kan ook helpen. De zuren in citroensap kunnen helpen bij het neutraliseren van de capsaïcine. Dus knijp een citroen uit en gebruik het sap als een soort zeep. Was daarna je handen met warm water en gewone zeep. Let wel op: doe dit niet als je wondjes aan je handen hebt, want dat kan prikken!

Optie 6: Mondwater, niet alleen voor een frisse adem

Tot slot, maak kennis met een onverwachte redder in nood: mondwater. Je leest het goed, dat flesje dat je normaal alleen maar gebruikt voor een frisse adem na het tandenpoetsen. Sommige mensen hebben succes gemeld bij het gebruiken van alcoholhoudend mondwater om hun handen te reinigen na het hanteren van hete pepers. Wrijf gewoon een beetje mondwater over je handen en spoel ze daarna af.

Toekomstige preventie: Latexvrije handschoenen

Om deze tragedie in de toekomst te voorkomen, kan je investeren in een paar latexvrije handschoenen voor de volgende keer dat je besluit een heerlijke, pittige maaltijd te bereiden. Je handen zullen het gevoel hebben alsof ze superkrachten hebben – ze kunnen de hete pepers aan zonder zelf in vlammen op te gaan!

In het kort, het behandelen van brandende handen na het snijden van pepers is een beetje als het verslaan van een eindbaas in een videogame. Het vereist strategie, een paar hulpmiddelen en, als dat niet genoeg is, een beetje hulp van je vrienden (in dit geval, olie, melk, alcohol, baking soda, citroensap en mondwater).

De volgende keer dat je in de keuken staat, gewapend met verse pepers en een honger naar iets pittigs, weet je precies wat je moet doen om te voorkomen dat je handen het slagveld worden van de grote peperoorlog. En als je toch in de hitte terechtkomt, heb je nu de wapens om terug te vechten.

PS: Ben je niet zo handig of wil je een keer niet een groot risico lopen overweeg dan eens om een hot sauce te kopen ipv verse pepers.