Is de Carolina Reaper de heetste peper ter wereld?

carolina reaper

Theoretisch gezien is de Carolina Reaper van Fort Mill, Zuid-Carolina groeier Ed Currie uit de Verenigde Staten de heetste peper ter wereld, officieel twee keer getest door het Guinness Book of World Records, de laatste keer in 2017. Deze heeft een gemiddelde van 1,6 miljoen Scoville Heat Units (SHU – de maatstaf om peperhitte mee te meten, bedacht door Wilbur Scoville) en maximaal 2,2 miljoen. Volgens Currie zelf is het een kruising tussen een Ghost Pepper (piek: 1 miljoen SHU) en een Rode Habanero (piek: 350.000). Vragen die je zou kunnen stellen zijn: hoe vaak haalt de Carolina Reaper zijn piek? Is dat net zo vaak, hetzelfde, of minder dan de anderen in de “superhete” familie? We hebben er niet gelijk een antwoord op, helaas. Hieronder staan in ieder geval een drietal kandidaten die zich met de Reaper kunnen meten en hem misschien zelfs wel zouden kunnen overtreffen qua hitte. Waarschuwing, op het eind van dit artikel heb je wellicht meer vragen dan antwoorden:

Trinidad Moruga Scorpion

Volgens sommige critici, experts en groeiers is de Guinness Book of World Records houder van 2012 (Trinidad Moruga Scorpion) nooit echt onttroond voordat in 2013 de Carolina Reaper op het toneel kwam. Daar valt wat wel wat voor te zeggen. De Trinidad Moruga Scorpion is namelijk één van de laatste pepers die geen kruising is. Gewoon groeiend in Trinidad & Tobago heeft deze een gemiddelde SHU van 1,2 miljoen en piekt op 2 miljoen. Het haalt die piek echter wel vrij regelmatig. Daardoor is hij stabiel en dus altijd knalheet.

7pot Primo

Al in 2005 begon Troy Primeaux uit Lafayette, Louisiana (ook in de Verenigde Staten) met het creëren van de 7pot Primo, een kruising tussen de Naga Morich (piek 1,5 miljoen SHU) en de Trinidad 7pot (piek 1,2 miljoen SHU). De peper klokte in zijn gestabiliseerde vorm een gemiddelde van 1,5 miljoen SHU en komt ook wel dichtbij die 2 miljoen SHU als maximaal. Maar nou komt het, al jarenlang wordt er in de peperwereld tussen experts en groeiers onderling beweerd dat de Carolina Reaper een doorgekweekt exemplaar van de 7pot Primo is, nadat Currie zaden van een jonge versie wist te bemachtigen. Ergens lijkt dit te kloppen, want ze verschillen qua smaak en hitte niet veel van elkaar. Beide vooral zoet, een tikje floraal, maar vooral heet. Wat dat betreft is de Primo zowel qua vorm- als hitte veel stabieler. Haalt het dus vaker de 2 miljoen SHU dan de Reaper dat doet. Dat zou ook logisch zijn, omdat deze peper al veel langer gekweekt wordt dan de toch betrekkelijk jonge en dus meer instabiele Carolina Reaper. Zelfs Primeaux zelf is er van overtuigd dat de 7pot Primo heter is dan de Carolina Reaper en schrijft op zijn eigen website, “arguably (and controversially) the hottest pepper in the world!” De vraag is nog altijd waarom deze peper dan nooit is neergelegd bij het Guinness Book of World Records.

Links Primo Pepper – Rechts Carolina Reaper

Chocolate Bhutlah echt de heetste peper ter wereld?

Groeier Chad Soleski uit Wisconsin (ook de Verenigde Staten) kruiste rond 2016 een 7pot Douglah (piek: 1.8 miljoen SHU) met een Ghost Pepper (piek 1 miljoen SHU), die zijn vriend Steve tot de “Bhutlah” doopte. Diezelfde vriend groeide per ongeluk (zoals dat wel eens vaker gaat met kruisingen) een chocolate variant die nog heter bleek, de piek hitte van deze peper haalt met gemak 2 miljoen SHU en misschien nog wel een beetje heter. Veel tests zijn er niet en door zijn jonge leeftijd is de peper erg onstabiel. Het helpt niet mee dat zaden wijd verspreidt zijn onder hobby telers en constant worden doorgekweekt, zodat je varient op variant krijgt. Een voorbeeld hiervan is de Chocolate Bhutlah Cheesehead. In de peperwereld wordt deze peper gezien als belachelijk heet, oneindig veel heter dan een Carolina Reaper. Al is dit natuurlijk maar zeer subjectief en nooit bewezen en getest door bijvoorbeeld het Guinness Book of World Records.

Zo zie je maar dat de Carolina Reaper echt niet de enige krachtpatser is. Officieel de heetste peper ter wereld, maar dit lijkt vooral uit het oogpunt van commercie en marketing belangrijk. Inmiddels zijn er talloze pepers en kruisingen die even heet aanvoelen en het worden er alsmaar meer. Zeker voor Ed Currie, aangezien het hem geen windeieren legt. Toch wordt het hem wel “heet” onder de voeten en heeft hij voor de zekerheid alweer hetere pepers uitgebracht. “Pepper X” uit 2017 en de Apollo pepper uit 2020. Over die laatste is nog weinig bekend, behalve dat het een saus heeft van Youtube-sensatie en spelshow Hot Ones. De Pepper X haalt volgens Currie wel 3 miljoen SHU en werd wederom vooral bekend door The Last Dab sauzen van Hot Ones (hier verkrijgbaar). Weinig mensen hebben hem nog gezien of gegeten, maar deze peper bestaat wel degelijk. Althans, dat zeggen bekende peper-Youtubers als Johnny Scoville en Dustin Johnson. Wel moet gezegd worden dat de peper naar aanleiding van de weinig foto’s die te vinden zijn sterk lijkt op de Big Mustard Mama en die is gecreëerd door……….jawel, Troy Primeaux! Tumtumtummmmmmm!