Pepper X: De heetste peper ter wereld

pepper x heetste peper ter wereld

Pepper X, een naam die klinkt als een waarschuwing, is de nieuwste sensatie in de wereld van pittige pepers. Volgens het Guinness Book of Records heeft deze peper de titel van ‘s werelds heetste peper overgenomen en de naam Pepper X wordt nu synoniem met ongeëvenaarde hitte. Het is de creatie van de Amerikaanse kweker Ed Currie uit Fort Mill, South Carolina, die al eerder faam verwierf met de Carolina Reaper. Pepper X is zijn nieuwste en meest gewaagde creatie tot nu toe. In dit artikel duiken we dieper in op Pepper X, zijn opmerkelijke hitte en de competitie onder kwekers om de heetste peper ter wereld te kweken.

Het verhaal van Pepper X

Pepper X heeft zijn reputatie als de heetste peper ter wereld niet zonder reden. Volgens officiële metingen door het Guinness Book of Records, bereikt Pepper X een verbijsterende 3 miljoen Scoville Heat Units (SHU). Deze maateenheid, bedacht door Wilbur Scoville, wordt gebruikt om de intensiteit van pepers te meten. Ter vergelijking: de vorige titelhouder (de Carolina Reaper) bereikte een gemiddelde van 1,6 miljoen SHU, wat op zichzelf al angstaanjagend heet is. Met Pepper X breekt Ed Currie alle bestaande records en drijft hij de lat naar nieuwe hoogten!

Pepper X is niet zomaar een scherpe peper; het is een waar fenomeen in de wereld van hete pepers. Zijn ongeëvenaarde hitte heeft hem snel populair gemaakt bij liefhebbers van hete sauzen en pittige gerechten. Een van de bekendste toepassingen van Pepper X is in de sauzen van Hot Ones, een YouTube-sensatie en spelshow die beroemd is geworden om zijn uitdagende reeks pittige kippenvleugels. De Pepper X-saus, genaamd “The Last Dab,” heeft bijgedragen aan de groeiende faam van deze peper.

De competitie onder kwekers

Om de impact van Pepper X volledig te begrijpen moeten we teruggaan naar de tijd waarin de Carolina Reaper heerste als ‘s werelds heetste peper. Theoretisch gezien was de Carolina Reaper van Ed Currie uit Fort Mill, South Carolina, officieel erkend als de heetste peper ter wereld door Guinness World Record die dit in 2017 bevestigden. Deze peper heeft een gemiddelde van 1,6 miljoen SHU en kan zelfs maximaal 2,2 miljoen SHU bereiken. Ed Currie beweert dat de Carolina Reaper het resultaat is van een kruising tussen een Ghost Pepper en een Rode Habanero.

Ondanks zijn indrukwekkende hitte was er altijd discussie over hoe vaak de Carolina Reaper daadwerkelijk zijn maximale hitte bereikte. Het exacte gehalte aan capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de hitte in pepers, varieerde sterk en is afhankelijk van factoren zoals groeiomstandigheden en variabiliteit in de peper zelf.

Alternatieve hete pepers

Terwijl de Carolina Reaper lang de troon van ‘s werelds heetste peper bezette waren er altijd uitdagers in de wereld van hete pepers. Sommige van deze uitdagers, soms minder bekend bij het grote publiek, verdienen absoluut erkenning.

Trinidad Moruga Scorpion

Vóór de komst van de Carolina Reaper hield de Trinidad Moruga Scorpion de titel van heetste peper ter wereld vast. Deze peper groeit in Trinidad & Tobago en heeft een gemiddelde SHU van 1,2 miljoen met pieken tot 2 miljoen. Wat deze peper onderscheidde was de regelmaat waarmee hij zijn maximale hitte bereikte waardoor hij een stabiele keuze was voor liefhebbers.

7pot Primo

De 7pot Primo is een creatie van Troy Primeaux uit Lafayette, Louisiana, en is een kruising tussen de Naga Morich en de Trinidad 7pot. Deze peper bereikte gestabiliseerd een gemiddelde van 1,5 miljoen SHU en nadert zelfs de 2 miljoen SHU als maximum. Er werd zelfs beweerd dat de Carolina Reaper een doorgekweekte versie was van de 7pot Primo vanwege opvallende gelijkenissen in smaak en hitte.

Chocolate Bhutlah

Rond 2016 kruiste kweker Chad Soleski uit Wisconsin een 7pot Douglah met een Ghost Pepper en creëerde de “Bhutlah.” Een variant van deze peper, de Chocolate Bhutlah, bleek nog heter te zijn en kon gemakkelijk de piek van 2 miljoen SHU bereiken. Deze peper was echter nog relatief jong en onstabiel wat leidde tot verschillende varianten.

Conclusie

De opkomst van Pepper X heeft de competitie tussen kwekers en de evolutie van pittig eten naar nieuwe hoogten gebracht. Terwijl de Carolina Reaper lange tijd de titel van ‘s werelds heetste peper droeg zijn er altijd alternatieven geweest die misschien nog heter waren. De wereld van hete pepers zal altijd in beweging blijven en er zullen ongetwijfeld nog meer extreem hete pepers opduiken om de concurrentie aan te gaan met Pepper X. De passie voor hete pepers blijft groeien en de toekomst belooft een voortdurende ontdekkingsreis te zijn voor degenen die bereid zijn de hitte te trotseren. Pepper X is de nieuwste heerser van de pittige wereld maar wie weet welke nieuwe uitdager de troon als volgende zal bestijgen!