Bovenste rij van links naar rechts: Puya, Arbol, Mulato | Onderste rij van links naar rechts: Guajillo, Chipotle (Morita)
Gedroogde pepers blijft altijd een specifieke smaak hebben maar als je het mij vraagt zijn ze allemaal lekker. Tuurlijk ik ben bevooroordeeld want ja ik verkoop ze maar ik meen het wel. Daarom wil ik je graag meenemen in de smaak van de milde gedroogde pepers. Mocht het bevallen dan kan je namelijk altijd een proeverij kopen om zo zelf te ervaren welke gedroogde pepers jij het lekkerste vindt.
Puya
Deze geïmporteerde authentiek gedroogde Puya pepers (ook wel Pulla peper genoemd) zijn erg makkelijk te vinden in Mexico maar lastig te vinden in de rest van de wereld. Deze peper geeft een snelle hitte af welke heter is dan de Guajillo peper en daarnaast een heerlijke fruitigheid met zich meebrengt en een erg unieke ervaring is. Smaak wordt omschreven als de smaak van een vleugje kersen. Makkelijk om te verkruimelen en door je gerecht te doen, of even lekker van te voren wellen. Wat dacht je van een paar pepers even snel in een pan soep laten mee koken? De opties zijn legio. Niet te pittig, niet te mild, gewoon lekker.
Arbol
Deze geïmporteerde authentiek gedroogde Arbol pepers zijn een mooie milde vervanging voor wie eens wat anders wil proberen. Met een 15.000 tot 30.000 scovile units aan hitte kan deze peper gezien worden als medium heet. Deze peper is wat kruidig van smaak met een beetje een nootachtige en rokerige smaak tonen. Vergeleken met een standard Cayenne heeft de Arbol een kortere hitte en net even iets meer smaak waardoor je dus meer peper aan je gerecht kan toevoegen en nog meer smaak krijgt. Arbol betekent in het spaans Chiliboom en staat ook wel beter bekend als de vogelbek of rattenstaart chili.
Mulato
Nog zo’n bijzondere milde peper uit Mexico, gedroogde mulato. Ook deze peper is mild met een scoville waarde van tussen de 2.500 en 3.000. Deze hele donkere pepers lijkt veel op Ancho pepers met als grootste verschil dat deze pepers meer een donkere smaak kleur en smaak hebben. Denk hierbij aan tonen van drop en chocolade waarbij de pepers ook wat zoetere en rokeriger zijn dan de Ancho pepers.
Guajillo
Deze gedroogde Guajillo pepers zijn de gedroogde versie van de Mirasol peper welke na Poblanos het meest in de Mexicaanse keuken worden gebruikt. Deze pepers heeft een scoville waarde van tussen de 2.500 en 5.000 en is daarmee een milde peper. Qua smaak is dit best een complexe pepers wat het juist de charme geeft. Het heeft een wat zoetere smaak met een beetje een zuurtje als in donker fruit. Daarnaast heeft het ook iets rokerigs, maar proeven is in dit geval geloven.
Chipotle (Morita)
Deze geimporteerde authentieke gedroogde Chipotle (Morita) pepers zijn op traditionele wijze in Mexico gerookt. Hierdoor geven zij uw gerechten een heerlijk diepe peper en rook smaak. Makkelijk om te verkruimelen en door je gerecht te doen, of even lekker van te voren wellen. Wat dacht je van een paar pepers even snel in een pan soep laten mee koken? De opties zijn legio. Niet te pittig, niet te mild, gewoon lekker.
Zo zie je maar weer dat elke peper net even zijn eigen smaakervaring heeft, dus ja gedroogde pepers zijn lekker alleen is het even zoeken naar je smaak. Een proefpakket geeft je de mogelijkheid zonder grote investering om te ervaren welke jij allemaal lekker vindt. Bestellen kan hier in de webshop.
Meer informatie over de chilipeper en gedroogde varianten kun je op wikipedia vinden.