Pepper X: De heetste peper ter wereld

Pepper X, een naam die klinkt als een waarschuwing, is de nieuwste sensatie in de wereld van pittige pepers. Volgens het Guinness Book of Records heeft deze peper de titel van ‘s werelds heetste peper overgenomen en de naam Pepper X wordt nu synoniem met ongeëvenaarde hitte. Het is de creatie van de Amerikaanse kweker Ed Currie uit Fort Mill, South Carolina, die al eerder faam verwierf met de Carolina Reaper. Pepper X is zijn nieuwste en meest gewaagde creatie tot nu toe. In dit artikel duiken we dieper in op Pepper X, zijn opmerkelijke hitte en de competitie onder kwekers om de heetste peper ter wereld te kweken.

Het verhaal van Pepper X

Pepper X heeft zijn reputatie als de heetste peper ter wereld niet zonder reden. Volgens officiële metingen door het Guinness Book of Records, bereikt Pepper X een verbijsterende 3 miljoen Scoville Heat Units (SHU). Deze maateenheid, bedacht door Wilbur Scoville, wordt gebruikt om de intensiteit van pepers te meten. Ter vergelijking: de vorige titelhouder (de Carolina Reaper) bereikte een gemiddelde van 1,6 miljoen SHU, wat op zichzelf al angstaanjagend heet is. Met Pepper X breekt Ed Currie alle bestaande records en drijft hij de lat naar nieuwe hoogten!

Pepper X is niet zomaar een scherpe peper; het is een waar fenomeen in de wereld van hete pepers. Zijn ongeëvenaarde hitte heeft hem snel populair gemaakt bij liefhebbers van hete sauzen en pittige gerechten. Een van de bekendste toepassingen van Pepper X is in de sauzen van Hot Ones, een YouTube-sensatie en spelshow die beroemd is geworden om zijn uitdagende reeks pittige kippenvleugels. De Pepper X-saus, genaamd “The Last Dab,” heeft bijgedragen aan de groeiende faam van deze peper.

De competitie onder kwekers

Om de impact van Pepper X volledig te begrijpen moeten we teruggaan naar de tijd waarin de Carolina Reaper heerste als ‘s werelds heetste peper. Theoretisch gezien was de Carolina Reaper van Ed Currie uit Fort Mill, South Carolina, officieel erkend als de heetste peper ter wereld door Guinness World Record die dit in 2017 bevestigden. Deze peper heeft een gemiddelde van 1,6 miljoen SHU en kan zelfs maximaal 2,2 miljoen SHU bereiken. Ed Currie beweert dat de Carolina Reaper het resultaat is van een kruising tussen een Ghost Pepper en een Rode Habanero.

Ondanks zijn indrukwekkende hitte was er altijd discussie over hoe vaak de Carolina Reaper daadwerkelijk zijn maximale hitte bereikte. Het exacte gehalte aan capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de hitte in pepers, varieerde sterk en is afhankelijk van factoren zoals groeiomstandigheden en variabiliteit in de peper zelf.

Alternatieve hete pepers

Terwijl de Carolina Reaper lang de troon van ‘s werelds heetste peper bezette waren er altijd uitdagers in de wereld van hete pepers. Sommige van deze uitdagers, soms minder bekend bij het grote publiek, verdienen absoluut erkenning.

Trinidad Moruga Scorpion

Vóór de komst van de Carolina Reaper hield de Trinidad Moruga Scorpion de titel van heetste peper ter wereld vast. Deze peper groeit in Trinidad & Tobago en heeft een gemiddelde SHU van 1,2 miljoen met pieken tot 2 miljoen. Wat deze peper onderscheidde was de regelmaat waarmee hij zijn maximale hitte bereikte waardoor hij een stabiele keuze was voor liefhebbers.

7pot Primo

De 7pot Primo is een creatie van Troy Primeaux uit Lafayette, Louisiana, en is een kruising tussen de Naga Morich en de Trinidad 7pot. Deze peper bereikte gestabiliseerd een gemiddelde van 1,5 miljoen SHU en nadert zelfs de 2 miljoen SHU als maximum. Er werd zelfs beweerd dat de Carolina Reaper een doorgekweekte versie was van de 7pot Primo vanwege opvallende gelijkenissen in smaak en hitte.

Chocolate Bhutlah

Rond 2016 kruiste kweker Chad Soleski uit Wisconsin een 7pot Douglah met een Ghost Pepper en creëerde de “Bhutlah.” Een variant van deze peper, de Chocolate Bhutlah, bleek nog heter te zijn en kon gemakkelijk de piek van 2 miljoen SHU bereiken. Deze peper was echter nog relatief jong en onstabiel wat leidde tot verschillende varianten.

Conclusie

De opkomst van Pepper X heeft de competitie tussen kwekers en de evolutie van pittig eten naar nieuwe hoogten gebracht. Terwijl de Carolina Reaper lange tijd de titel van ‘s werelds heetste peper droeg zijn er altijd alternatieven geweest die misschien nog heter waren. De wereld van hete pepers zal altijd in beweging blijven en er zullen ongetwijfeld nog meer extreem hete pepers opduiken om de concurrentie aan te gaan met Pepper X. De passie voor hete pepers blijft groeien en de toekomst belooft een voortdurende ontdekkingsreis te zijn voor degenen die bereid zijn de hitte te trotseren. Pepper X is de nieuwste heerser van de pittige wereld maar wie weet welke nieuwe uitdager de troon als volgende zal bestijgen!

De krachtige wereld van de Ghost Pepper

Als je een avontuurlijke eter bent en van pittig eten houdt, heb je waarschijnlijk gehoord van de beruchte Ghost Pepper, ook bekend als de Bhut Jolokia. Deze kleine peper heeft wereldwijde bekendheid verworven vanwege zijn buitengewone scherpte en heeft een belangrijke plaats veroverd in de wereld van pittig eten. Laten we eens kijken naar wat deze peper zo speciaal maakt!

De Ghost Pepper in een notendop

De Ghost Pepper komt oorspronkelijk uit India en Bangladesh en is een van de heetste pepers ter wereld. Hoe heet? In de wereld van hete pepers wordt de scherpte gemeten in Scoville-warmte-eenheden (SHU), en de Ghost Pepper haalt gemiddeld meer dan 1.000.000 SHU, met sommige individuele exemplaren die zelfs nog heter kunnen zijn. Ter vergelijking: een milde jalapeñopeper schommelt meestal rond de 2.500 tot 8.000 SHU. Dat geeft je wel een idee van de serieuze hitte die de Ghost Pepper te bieden heeft.

Waarom is de Ghost Pepper zo heet?

De Ghost Pepper is zo heet vanwege de aanwezigheid van capsaïcine, een stof die de brandende sensatie in pepers veroorzaakt. Wanneer je een Ghost Pepper eet komt capsaïcine in contact met de zenuwen in je mond. De hitte begint vrijwel direct en kan zich in intensiteit opbouwen voordat deze langzaam afzwakt.

Het gebruik van de Ghost Pepper in de keuken

Ondanks zijn heftige hitte wordt de Ghost Pepper nog steeds veel gebruikt in de keukens van India en Bangladesh. De peper wordt vaak gedroogd en tot poeder vermalen, dat wordt toegevoegd aan curries, chutneys en sauzen om een gerecht een pittige kick te geven. Het toevoegen van een snufje Ghost Pepper-poeder kan een smakelijk gerecht omtoveren tot een pittige smaakexplosie, maar wees voorzichtig: te veel kan onaangenaam zijn voor de gemiddelde pittige eter.

De cultuur van de Ghost Pepper

De Ghost Pepper heeft niet alleen culinaire betekenis, maar speelt ook een belangrijke culturele rol in India en Bangladesh. Deze peper is verweven in de traditionele keuken, festivals en lokale overlevering. Het kweken en oogsten van Ghost Peppers is een kunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Boeren in deze regio hebben specifieke methoden ontwikkeld om deze pepers met succes te telen.

Conclusie

De Ghost Pepper is een fascinerende peper die de harten en smaakpapillen van mensen over de hele wereld heeft veroverd. Het is niet alleen een culinaire uitdaging, maar ook een stukje erfgoed en traditie in India en Bangladesh. Als je avontuurlijk genoeg bent om de intense hitte te trotseren, kun je genieten van de complexe smaak van deze peper en tegelijkertijd een glimp opvangen van de rijke culinaire geschiedenis van de regio. Maar wees voorzichtig en geniet met mate; de Ghost Pepper kan een ervaring zijn die je niet snel zult vergeten!

 

Samyang Noodles: Pittige Aziatische Noedels

Samyang Noodles, de instant noedels die afkomstig zijn uit Zuid-Korea, zijn de laatste jaren uitgegroeid tot wereldwijde smaakmakers. Deze heerlijke noedels staan bekend om hun intense smaak en de onmiskenbare pittigheid die ze te bieden hebben. Als je graag pittig eet en van Aziatische noedels houdt dan is de kans groot dat je al bekend bent met dit merk. In dit uitgebreide artikel zullen we dieper ingaan op de fascinerende wereld van Samyang Noodles inclusief hun rijke geschiedenis, de verscheidenheid aan smaken die ze bieden en hoe je er het beste van kunt genieten.

De historie van Samyang Noodles

De oorsprong van Samyang gaat terug tot 1961, toen dit Zuid-Koreaanse voedselbedrijf zijn eerste stappen zette. Destijds was het een bescheiden bedrijfje dat lokale lekkernijen produceerde. Sindsdien heeft Samyang een indrukwekkende transformatie ondergaan en is het uitgegroeid tot een internationaal erkend merk in de wereld van instant noedels. De naam Samyang is synoniem geworden met innovatie, het creëren van smaken die zowel authentiek als onderscheidend zijn.

Een van de meest iconische producten van Samyang is ongetwijfeld de “Buldak Bokkeum Myeon” beter bekend als de beruchte “Fire Noodles.” Deze noedels kwamen voor het eerst op de markt in 2012 en hebben sindsdien een ware cultstatus bereikt onder liefhebbers van pittig eten over de hele wereld.

De smaken van Samyang Noodles

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van Samyang Noodles is de opmerkelijke verscheidenheid aan smaken die ze aanbieden. Hier zijn enkele van de meest geliefde varianten:

Buldak Bokkeum Myeon (Fire Noodles)

Deze noedels zijn wereldberoemd vanwege hun ongekende pittigheid. Ze worden bereid met een saus die onder andere bestaat uit rode pepers, waardoor ze buitengewoon heet zijn. Als je graag je smaakpapillen op de proef stelt en houdt van een uitdaging dan zijn deze noedels zeker de moeite waard.

Carbonara Buldak Bokkeum Myeon

Voor degenen die van pittig en romig houden biedt Samyang deze variant aan. De toevoeging van een romige saus geeft een intrigerende draai aan de traditionele Fire Noodles.

Cheese Buldak Bokkeum Myeon

Deze noedels combineren de scherpte van de Fire Noodles met de romige rijkdom van kaas. Het resultaat is een verleidelijk romige en pittige smaak die door velen wordt gewaardeerd.

Jjajang Buldak Bokkeum Myeon

Hier worden de noedels geserveerd in een zwarte bonensaus, een klassieker in de Koreaans-Chinese keuken. Dit geeft een opvallende draai aan de traditionele Fire Noodles.

Curry Buldak Bokkeum Myeon

Voor degenen die verlangen naar de smaak van curry, biedt Samyang deze variant aan. Het combineert pittigheid en hartigheid met de heerlijke aroma’s van curry.

Kimchi Ramen

Deze noedels worden doordrenkt met de smaak van kimchi, de gefermenteerde kool die zo kenmerkend is voor de Koreaanse keuken. Hiermee krijg je een pittige en lichtzure smaak die uitstekend samengaat met de noedels.

Hot Chicken Flavor Ramen

Hoewel deze noedels iets minder intens pittig zijn dan de beruchte Fire Noodles, bieden ze nog steeds een aangename dosis warmte en een rijke smaak.

Samyang Noodles: De bereiding

Nu je vertrouwd bent met de verschillende smaken die Samyang Noodles te bieden heeft, laten we eens kijken hoe je maximaal kunt genieten van deze heerlijke noedels:

Bereiding

Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat je de noedels niet te lang kookt aangezien ze nog een beetje stevigheid moeten behouden.

Saus naar smaak toevoegen

De meeste Samyang Noodles worden geleverd met een aparte saus die je aan de gekookte noedels moet toevoegen. Je kunt de hoeveelheid saus aanpassen aan je eigen tolerantie voor pittigheid. Als je niet van extreem pittig houd kun je beginnen met een kleine hoeveelheid en deze geleidelijk aanpassen aan je voorkeur.

Toevoegingen

Velen vinden het leuk om extra ingrediënten toe te voegen, zoals groenten, gekookte eieren en zelfs kaas om de smaak van de noedels te personaliseren en te verrijken.

Direct serveren

 Samyang Noodles smaken het allerbeste als ze heet en vers worden geserveerd. Geniet van de noedels met een verfrissend glas melk of een ander kalmerend drankje om eventuele hitte te temperen.

Waarschuwing

Wees voorzichtig bij het eten van de Fire Noodles of andere uiterst pittige varianten. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn voor je smaakpapillen dus zorg ervoor dat je een drankje bij de hand hebt om de hitte te blussen.

Conclusie

Samyang Noodles zijn de perfecte keuze voor diegenen die van pittig eten houden en willen genieten van heerlijke Aziatische noedels. Met hun scala aan smaken, variërend van extreem pittig tot romig en hartig is er voor elk wat wils. Durf jezelf uit te dagen en verken de wereld van Samyang Noodles. Smakelijk eten!

Takis: Chips met een kick

Chips zijn al lang een populaire snack, maar in de wereld van snacks is er één naam die de afgelopen jaren de harten en smaakpapillen van velen heeft gestolen: Takis. Met hun intense smaken en knapperige textuur zijn Takis-chips uitgegroeid tot een ware culinaire rage. Laten we eens kijken naar de opkomst en het succesverhaal van deze smakelijke traktaties.

De geboorte van Takis

Het verhaal van Takis begint in Monterrey, Mexico waar Manuel Hernández, een ondernemer met een passie voor snacks, besloot om een geheel nieuwe soort chips te creëren. Hij wilde een snack ontwikkelen die niet alleen heerlijk was maar ook een pittige twist bood. Na jaren van experimenteren met ingrediënten en smaken vond Hernández de perfecte combinatie.

Takis worden gemaakt van maïsdeeg dat wordt opgerold, gebakken en vervolgens op smaak gebracht met een scala aan kruiden en specerijen. Het resultaat is een unieke, knapperige snack met een smaak die rijk is aan pittige, zure, en kruidige tonen. De karakteristieke vorm van Takis die lijkt op kleine cilinders draagt bij aan hun herkenbaarheid en populariteit.

De explosieve populariteit

Takis veroverden al snel de harten van Mexicaanse snackliefhebbers. Hun ongeëvenaarde smaak en ongewone textuur samen met de introductie van verschillende smaakvarianten maakten ze tot een favoriet in de Mexicaanse snackmarkt!

Binnen de kortste keren werden Takis internationaal een fenomeen. Ze maakten hun entree in de Verenigde Staten, waar ze al snel een cultstatus bereikten onder zowel de Latijns-Amerikaanse gemeenschap als de bredere bevolking. De combinatie van hun knapperige textuur en gedurfde smaken, zoals “Fuego,” “Nitro,” en “Salsa Brava,” zorgde ervoor dat Takis zich onderscheidden van de concurrentie.

Takis sensatie

De opkomst van Takis kan worden toegeschreven aan verschillende factoren die hun wereldwijde sensatie hebben ondersteund:

Gedurfde smaakvariaties

Takis bieden smaken die rijk en gedurfd zijn. De pittige, zure en kruidige smaken zorgen voor een smaakervaring die anders is dan andere chips.

Unieke textuur

De rolvorm van Takis maakt ze onderscheidend en plezierig om te eten. Ze bieden een andere textuur dan de traditionele platte chips, wat aantrekkelijk is voor consumenten.

Slimme marketing

Takis hebben slim gebruik gemaakt van sociale media en influencer-marketing om hun product te promoten. Video’s en foto’s van mensen die Takis eten, vaak met dramatische reacties op de smaak, hebben bijgedragen aan hun populariteit.

Internationale beschikbaarheid

Takis zijn nu verkrijgbaar in veel landen over de hele wereld, waardoor ze toegankelijk zijn voor een breed publiek.

De toekomst van Takis

Takis hebben hun plaats veroverd in de wereld van snacks en blijven zich aanpassen aan de veranderende smaakvoorkeuren van consumenten. Ze brengen regelmatig nieuwe smaakvarianten uit en blijven innoveren in de snackindustrie. Daarnaast hebben ze zich toegelegd op milieuvriendelijke initiatieven zoals duurzamere verpakkingen om hun ecologische voetafdruk te verminderen.

In conclusie, Takis hebben hun status als populaire snack verdiend dankzij hun gedurfde smaken en knapperige textuur. Ze symboliseren innovatie in de snackindustrie en hebben bewezen dat ze wereldwijd geliefd zijn. Of je nu van pittige snacks houdt of gewoon op zoek bent naar iets nieuws en opwindends, Takis blijven een smakelijke traktatie die snackliefhebbers over de hele wereld verenigt!

Sriracha saus: Alles wat je moet weten

Als je van pittig houdt, ben je waarschijnlijk bekend met Sriracha saus. Deze iconische pikante saus heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen en is niet meer weg te denken uit de keuken van menig liefhebber van pittig eten. Maar waar komt Sriracha vandaan? Wat zijn de geheime ingrediënten? Kun je het zelf maken? Zijn er goede alternatieven? Laten we alles ontdekken over deze heerlijke saus!

De oorsprong van Sriracha saus

Sriracha is vernoemd naar de kustplaats Si Racha in Thailand, waar het voor het eerst werd gemaakt door een lokale sausmaker, Thanom Chakkapak. In Thailand wordt deze saus vaak “Si Racha” genoemd, maar de versie die wereldwijd beroemd is, wordt geproduceerd door Huy Fong Foods in de Verenigde Staten en staat bekend als “Sriracha.”

De geschiedenis van Sriracha gaat terug tot de jaren 1930 in Si Racha, waar Thanom Chakkapak begon met het experimenteren met hete sauzen. Hij creëerde een recept dat de smaakpapillen van mensen over de hele wereld zou veroveren. In de jaren ’80 emigreerde David Tran, een Vietnamese immigrant, naar de VS en richtte Huy Fong Foods op waar hij begon met de productie van Sriracha saus volgens het traditionele recept van Thanom Chakkapak. Sindsdien is Sriracha uitgegroeid tot een fenomeen in de Verenigde Staten en ver daarbuiten.

Sriracha in de keuken

Sriracha saus is veelzijdig en kan worden gebruikt als dipsaus, marinade, topping voor pizza, en nog veel meer. Het voegt een heerlijke kick toe aan gerechten zoals noedels, soepen, eieren, en zelfs cocktails. Je kunt het als een pittige mayonaise vervanger gebruiken of een beetje toevoegen aan je burger om een unieke smaak te creëren.

Een van de meest populaire toepassingen van Sriracha is op gegrilde kip of als een dipsaus voor loempia’s. Het kan ook een geweldige toevoeging zijn aan een kom pho of een sushi-rol. Experimenteer met Sriracha in je keuken en ontdek nieuwe smaken!

De ingrediënten

Sriracha saus wordt gemaakt van enkele eenvoudige maar smaakvolle ingrediënten. De basis bestaat uit rode jalapeño pepers, knoflook, azijn, suiker en zout. Dit geeft de saus zijn kenmerkende smaakprofiel: een pittige, zoete en hartige combinatie die veel gerechten versterkt.

Zelf Sriracha saus maken

Als je graag wilt experimenteren in de keuken, kun je je eigen Sriracha saus maken. Hier is een eenvoudig recept:

Ingrediënten:

  • 250 gram rode jalapeño pepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels witte azijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout

Instructies:

  1. Rooster de jalapeño pepers in een droge pan tot ze blaren krijgen en licht verkoold zijn.
  2. Plaats de geroosterde pepers, knoflook, azijn, suiker en zout in een blender of keukenmachine.
  3. Mix tot een gladde massa.
  4. Giet de saus in een pot en breng aan de kook.
  5. Laat sudderen en roer regelmatig gedurende ongeveer 10 minuten.
  6. Laat afkoelen en bewaar in een gesteriliseerde fles in de koelkast.
  7. Je zelfgemaakte Sriracha saus is nu klaar voor gebruik!

Alternatieven voor Sriracha saus

Hoewel Sriracha saus een unieke smaak heeft, zijn er enkele voortreffelijke alternatieven beschikbaar als je op zoek bent naar een nieuwe smaakbeleving! Bij Dekker Pepper hebben we een aantal uitstekende optie:

Dekker Hot Sauce Habanero

Deze Dekker Hot Sauce Habanero is een Caribische knaller omdat je nu pas echt de smaak van Habanero proeft. Wie van een punch houdt, en wel vaker gerechten uit de Caribische, Surinaamse of Arubaanse keuken heeft gegeten, zal deze smaak direct herkennen. Deze heerlijke pittige saus heeft menig traantje over wangen doen rollen en is dan ook niet geschikt voor beginners.

De Habanero kenmerkt zich door de citrusachtige smaaktonen en is heerlijk te combineren met rijst- en vleesgerechten maar ook bijvoorbeeld met fruit. Daarnaast gebruik ik hem zelf als ik wat extra pit in mijn eten wil hebben zoals bij de soep of over mijn eieren. Mijn eerst verkochte saus en met een goede reden. Deze Dekker Hot Sauce Habanero zal je niet teleurstellen als je van de heerlijke, pure smaak van Habanero houdt.

Tabasco Buffalo Style Hot Sauce

Oei, deze Tabasco Buffalo stijl hete saus is LEKKER! Gemaakt van cayenne peper en knoflook is deze dikkere zure saus een geweldige buffalo saus voor kippepootjes, sandwiches en burgers. Een heerlijke Amerikaanse hot sauce van niet al te scherpe chilipepers. Zeker een aanrader voor de liefhebbers van Tabasco.

Meer alternatieven bij Dekker Pepper

Bij Dekker Pepper bieden we nog veel meer alternatieven aan voor Sriracha saus. Neem hiervoor een kijkje op onze hete sauzen pagina en ontdek nieuwe smaakvolle opties om aan je gerechten toe te voegen!

Spice it up met de Habanero peper

De Habanero peper, met zijn intense hitte en fruitige smaak, heeft een welverdiende plek veroverd in de harten van liefhebbers van pittig eten over de hele wereld. Maar hoeveel weet je eigenlijk over deze opvallende chili? Laten we duiken in de geschiedenis, oorsprong, variëteiten en een smakelijk recept verkennen. En als je klaar bent om je eigen Habanero pepers te bemachtigen, ben je bij Dekker Pepper aan het juiste adres!

De geschiedenis en oorsprong van de Habanero

De Habanero peper vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika, met name in de regio’s van Mexico, Colombia en Peru. De naam “Habanero” komt van de Cubaanse stad Havana, wat suggereert dat de peper ook in Cuba populair was. Deze chili’s werden al eeuwen geleden geteeld en gebruikt door inheemse bevolkingen en hun geschiedenis gaat terug tot wel 8.500 jaar geleden.

De Habanero is niet alleen beroemd vanwege zijn pittigheid, maar ook vanwege zijn unieke en fruitige smaak. Het brengt een explosie van tropische aroma’s met zich mee, waaronder hints van citrus en perzik, wat het onderscheidt van andere hete pepers.

Soorten en variëteiten

Er zijn talloze variëteiten van Habanero pepers, elk met zijn eigen unieke eigenschappen. Enkele populaire Habanero soorten zijn:

Orange Habanero
Dit is de meest voorkomende en herkenbare Habanero. Het heeft een heldere oranje kleur en een pittige, fruitige smaak.

Red Savina Habanero
Deze Habanero staat bekend als een van de heetste ter wereld, met een intense scherpte en een rijke rode kleur.

Chocolate Habanero
Hoewel deze peper eruitziet als een stuk chocolade, is hij allesbehalve zoet! Het heeft een diepe, aardse smaak en een intense pittigheid.

White Habanero
Dit is een zeldzamere variëteit met een witte of crèmekleurige schil. De scherpte is vergelijkbaar met de oranje Habanero maar met een iets andere smaakprofiel.

Recept: Habanero mango salsa

Wil je je culinaire vaardigheden testen met Habanero-pepers? Probeer deze eenvoudige maar smaakvolle Habanero mango salsa:

Ingrediënten:

• 2 rijpe mango’s, gesneden in fijne blokjes
• 2 Habanero pepers, fijngehakt (verwijder de zaden voor minder pittigheid)
• 1 gesnipperde rode ui
• 1/4 kopje verse koriander, gehakt
• Sap van 2 limoenen
• Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Meng de mango, Habanero pepers, rode ui en koriander in een kom.

2. Voeg het limoensap toe en roer goed door.

3. Breng op smaak met zout en peper.

4. Laat de salsa een paar uur in de koelkast staan om de smaken goed te laten intrekken.

Serveer de Habanero Mango Salsa als een smaakvolle topping voor gegrilde kip, vis, of als een pittige dip voor knapperige tortillachips. De zoete mango’s balanceren perfect met de scherpte van de Habanero pepers voor een onvergetelijke smaakexplosie.
Deze eenvoudige maar lekkere salsa is slechts een voorproefje van wat je kunt creëren met Habanero pepers. Met hun veelzijdigheid en karakteristieke scherpte zijn ze een geweldige aanvulling op tal van gerechten.

Habanero pepers kopen bij Dekker Pepper

Bij Dekker Pepper begrijpen we de liefde voor Habanero pepers en bieden we een breed scala aan opties voor degenen die graag wat pit aan hun gerechten willen toevoegen. Of je nu op zoek bent naar verse pepers, gedroogde pepers, sauzen met Habanero of zelfs zaden om je eigen Habanero pepers te kweken, we hebben het allemaal.

Onze Habanero-pepers worden met zorg gekweekt, geoogst en verwerkt om de hoogste kwaliteit en smaak te garanderen. Of je nu een doorgewinterde chili-kenner bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe culinaire ervaring, je zult zeker vinden wat je zoekt in ons assortiment.

Conclusie

De Habanero-peper heeft een rijke geschiedenis en biedt een wereld van smaak voor degenen die durven te experimenteren met pittig eten. Bij Dekker Pepper zijn we trots op het aanbieden van hoogwaardige Habanero pepers en producten aan liefhebbers van pittig eten.

Dus, of je nu op zoek bent naar de perfecte ingrediënten voor je favoriete gerecht of je smaakpapillen wilt uitdagen met een nieuwe culinaire creatie, Habanero pepers zijn altijd een uitstekende keuze. Ontdek ons assortiment van Habanero producten. Spice it up met Dekker Pepper!

 

Chipotle

In de wereld van kruiden en specerijen is er één naam die opvalt vanwege zijn unieke smaak en veelzijdigheid: chipotle. Deze rokerige en pittige peper heeft wereldwijd trouwe schare fans en wordt zowel in traditionele als moderne keukens gewaardeerd. Maar wat is het verhaal achter deze karakteristieke peper? Laten we op ontdekkingsreis gaan en alles te weten komen over chipotle.

De geschiedenis

De term ‘‘chipotle’’ komt van het Nahuatl-woord ‘‘chilpoctli’’, wat letterlijk “gerookte chili” betekent. De chipotle peper wordt gemaakt door rijpe jalapeño pepers te roken en te drogen, wat resulteert in zijn kenmerkende rokerige smaak en aroma.

De geschiedenis van chipotle voert ons terug naar de oude beschavingen van Midden-Amerika, waar het roken van pepers als een bewaarmethode werd ontdekt. De Azteken en de Maya’s gebruikten chipotle pepers in hun dagelijkse voeding en het duurde niet lang voordat de smaak van chipotle zich verspreidde naar andere delen van de wereld.

In Mexico heeft chipotle altijd een belangrijke rol gespeeld in de culinaire tradities. Het wordt vaak gebruikt in mole sauzen, een complexe en smaakvolle saus die een verscheidenheid aan ingrediënten bevat, waaronder cacao, noten en specerijen. Chipotle voegt een diepe, rokerige smaak toe aan mole sauzen en geeft ze een onderscheidend karakter.

De populariteit van chipotle

Chipotle pepers hebben de wereld veroverd met hun rokerige, pittige charme. De populariteit van chipotle is te danken aan de unieke smaak die het aan gerechten toevoegt. Het biedt een perfecte balans tussen warmte en rook, waardoor het een veelzijdige keuze is voor koks en fijnproevers. C hipotle wordt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, waaronder stoofschotels, barbecue, sauzen, soepen en zelfs cocktails.

Bij Dekker Pepper begrijpen we de liefde voor chipotle en bieden we hoogwaardige chipotle producten aan, zodat je deze geweldige smaak in je eigen keuken kunt ervaren. Ons assortiment omvat chipotle poeder, chipotle sauzen en gedroogde chipotle pepers van de hoogste kwaliteit.

Recept: chipotle saus

Hier is een recept voor zelfgemaakte chipotle saus. Je kunt het gebruiken als dipsaus, marinade voor vlees of als smaakmaker voor verschillende gerechten.

Ingrediënten:

• 3-4 gedroogde chipotle pepers
• 2 tomaten, geroosterd
• 2 teentjes knoflook, geroosterd
• 1 kleine ui, fijngehakt
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 theelepel komijnpoeder
• 1 theelepel oregano
• 1 theelepel suiker
• Zout naar smaak
• 1/2 kopje water

Instructies:

1. Begin met het roosteren van de chipotle pepers, tomaten en knoflook. Je kunt dit doen door de pepers en tomaten direct boven een open vlam op een gasfornuis te plaatsen of ze onder de grill in de oven te roosteren. Draai ze regelmatig totdat ze zwarte blaren krijgen. De knoflook moet ook worden geroosterd tot het zacht is en een lichte bruine kleur heeft. Dit duurt meestal ongeveer 5-10 minuten.

2. Haal de geroosterde pepers en tomaten uit de hitte en laat ze afkoelen. Verwijder de stelen van de pepers en snijd ze in stukken.

3. Plaats de geroosterde pepers, tomaten, geroosterde knoflook, fijngehakte ui, komijnpoeder, oregano, suiker en een snufje zout in een blender of keukenmachine.

4. Voeg het water toe en blend alles tot een gladde saus. Je kunt meer water toevoegen als je de saus dunner wilt hebben.

5. Proef de saus en voeg indien nodig meer zout toe naar smaak.

6. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en voeg de saus toe. Laat de saus ongeveer 10-15 minuten sudderen, af en toe roeren, zodat de smaken goed vermengd zijn en de saus iets dikker wordt.

7. Haal de saus van het vuur en laat deze afkoelen voordat je deze gebruikt. Bewaar de chipotle saus in een luchtdichte container in de koelkast.

8. Deze zelfgemaakte chipotle saus is heerlijk als dipsaus voor tortillachips, als marinade voor vlees of groenten, of als smaakmaker voor allerlei gerechten. Pas de hoeveelheid chipotle pepers aan om de gewenste pittigheid te bereiken. Geniet ervan!

Conclusie

Chipotle is niet zomaar een peper; het is een smaakvolle reis door de geschiedenis en de culinaire tradities van Midden-Amerika. Bij Dekker Pepper zijn we trots om hoogwaardige chipotle producten aan te bieden, zodat je de rijke smaak van chipotle in je eigen keuken kunt brengen. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of gewoon op zoek bent naar nieuwe smaken om te ontdekken, chipotle zal zeker een blijvende indruk achterlaten op je smaakpapillen. Dus ga ervoor, experimenteer met chipotle en voeg een vleugje rokerige pit toe aan je gerechten. Eet smakelijk!

Pittig Halloween Inspiratiepagina

Het is altijd leuk om met een feestdag je in de keuken uit te sloven en je familie en gasten te verwennen met culinaire hoogstandjes, zeker tijdens pittig Halloween. Denk aan bloedsoep, afgesneden vingers hotdogs en natuurlijk niet te vergeten mummy worstjes. Welkom op de eetinspiratie pagina van Dekker Pepper die jouw Halloween pimpen met leuke gerechten die het goed doen met hot sauce en chilipepers. Enjoy! Wij wensen jou een pittig Halloween!

Lekkere gekke pittige tussendoortjes!

En met een snufje cayenne peper of een paar druppeltjes hot sauce kan je ook deze gerechten een lekkere twist geven.

 

Met name de hotdogs en mummy worstjes lenen zich geweldig voor een mooie hete saus. Niet alleen lekker maar ook heerlijk bloederig!

 

De hoofdmaaltijd is pompoen met gepureerde hersenen, bloedsoep ala bloody mary en zombiepompoen met feta. Heel goed te combineren met gedroogde pepers om zo net even de gewenste hitte te krijgen voor de volwassenen.

 

En dan nog even de maaltijd afronden met wat koffie en spice! Pumpkin spice latte of een cappuccino met vogelverschrikker en een klein beetje cayenne of gemaken chipotle of een blokje pittige chocolade.

En nog even wat andere inspiratie, wat dacht je van:

  • Pizza met kaasspoken
  • Bloody Mary spuiten
  • Gesuikerde appels op zoethout stokjes
  • Aardbeien in witte chocolade
  • Pompoentaart met vogelverschrikkergezicht

Hopelijk heeft dit je wat inspiratie gegeven om ook deze Halloween wat leuks op tafel te zetten. Veel plezier!

Heb je zelf leuke ideeen en wil je jouw inspiratie met ons delen? Stuur ons dan een email via de contact gegevens onderaan de website.

Een mooi en pittig Halloween gewenst!

Welke gedroogde pepers zijn lekker?

Bovenste rij van links naar rechts: Puya, Arbol, Mulato | Onderste rij van links naar rechts: Guajillo, Chipotle (Morita)

Gedroogde pepers blijft altijd een specifieke smaak hebben maar als je het mij vraagt zijn ze allemaal lekker. Tuurlijk ik ben bevooroordeeld want ja ik verkoop ze maar ik meen het wel. Daarom wil ik je graag meenemen in de smaak van de milde gedroogde pepers. Mocht het bevallen dan kan je namelijk altijd een proeverij kopen om zo zelf te ervaren welke gedroogde pepers jij het lekkerste vindt.

Puya

Deze geïmporteerde authentiek gedroogde Puya pepers (ook wel Pulla peper genoemd) zijn erg makkelijk te vinden in Mexico maar lastig te vinden in de rest van de wereld. Deze peper geeft een snelle hitte af welke heter is dan de Guajillo peper en daarnaast een heerlijke fruitigheid met zich meebrengt en een erg unieke ervaring is. Smaak wordt omschreven als de smaak van een vleugje kersen. Makkelijk om te verkruimelen en door je gerecht te doen, of even lekker van te voren wellen. Wat dacht je van een paar pepers even snel in een pan soep laten mee koken? De opties zijn legio. Niet te pittig, niet te mild, gewoon lekker.

Arbol

Deze geïmporteerde authentiek gedroogde Arbol pepers zijn een mooie milde vervanging voor wie eens wat anders wil proberen. Met een 15.000 tot 30.000 scovile units aan hitte kan deze peper gezien worden als medium heet. Deze peper is wat kruidig van smaak met een beetje een nootachtige en rokerige smaak tonen. Vergeleken met een standard Cayenne heeft de Arbol een kortere hitte en net even iets meer smaak waardoor je dus meer peper aan je gerecht kan toevoegen en nog meer smaak krijgt. Arbol betekent in het spaans Chiliboom en staat ook wel beter bekend als de vogelbek of rattenstaart chili.

Mulato

Nog zo’n bijzondere milde peper uit Mexico, gedroogde mulato. Ook deze peper is mild met een scoville waarde van tussen de 2.500 en 3.000. Deze hele donkere pepers lijkt veel op Ancho pepers met als grootste verschil dat deze pepers meer een donkere smaak kleur en smaak hebben. Denk hierbij aan tonen van drop en chocolade waarbij de pepers ook wat zoetere en rokeriger zijn dan de Ancho pepers.

Guajillo

Deze gedroogde Guajillo pepers zijn de gedroogde versie van de Mirasol peper welke na Poblanos het meest in de Mexicaanse keuken worden gebruikt. Deze pepers heeft een scoville waarde van tussen de 2.500 en 5.000 en is daarmee een milde peper. Qua smaak is dit best een complexe pepers wat het juist de charme geeft. Het heeft een wat zoetere smaak met een beetje een zuurtje als in donker fruit. Daarnaast heeft het ook iets rokerigs, maar proeven is in dit geval geloven.

Chipotle (Morita)

Deze geimporteerde authentieke gedroogde Chipotle (Morita) pepers zijn op traditionele wijze in Mexico gerookt. Hierdoor geven zij uw gerechten een heerlijk diepe peper en rook smaak. Makkelijk om te verkruimelen en door je gerecht te doen, of even lekker van te voren wellen. Wat dacht je van een paar pepers even snel in een pan soep laten mee koken? De opties zijn legio. Niet te pittig, niet te mild, gewoon lekker.

Zo zie je maar weer dat elke peper net even zijn eigen smaakervaring heeft, dus ja gedroogde pepers zijn lekker alleen is het even zoeken naar je smaak. Een proefpakket geeft je de mogelijkheid zonder grote investering om te ervaren welke jij allemaal lekker vindt. Bestellen kan hier in de webshop.

Meer informatie over de chilipeper en gedroogde varianten kun je op wikipedia vinden.

Shots met hot sauce – de 3 beste cocktails

Een goed feest kan niet zonder shots. Ze brengen een feest goed op gang om er een onvergetelijke avond van te maken… of was het een avond om snel weer te vergeten? Hoe dan ook, zoek je eens een keer wat anders probeer dan deze 3 shots met hot sauce!

Flat-Liner

Wat heb je nodig?

1 deel Tequila (Zilver, dus doorzichtige/blanco)

1 deel Sambuca

5 a 10 druppels Dekker Habanero

Dit shotje dankt zijn naam aan het mooie lijntje dat in de vloeistof zweeft, super gaaf om te zien niet? Met de juiste opbouw van je ingrediënten komt dat helemaal goed. Schek eerst het deel Sambuca in je glas. Daarna druppel je heel voorzichtig de Dekker Habanero saus in het glas om vervolgens daar overheen het deel Tequila overheen te doen. Hierdoor blijft de hot sauce goed in het midden van het drankje liggen. Wil je echt voorzichtig te werk gaan, gebruik dan een lepel om de alcohol op te schenken. Op die manier heb je de ultieme eye catcher!

Prairie Fire

Wat heb je nodig?

1 deel Vodka, Tequila of bruine rum zoals Captain Morgan, go wild!

1 kneepje Dekker Smokey Jalapeno

Misschien nog wel de meeste simpele van de shotjes die je kunt maken en in theorie lenen de meeste alcohol soorten zich hiervoor. Je kunt hier werken met spiced rum soorten, diverse soorten Tequila of Vodka en experimenteer gerust met andere soorten. In de basis schenk je de drank in het glas en voeg je een paar druppels Dekker Smokey Jalapeno toe. Wil je dat de shot meer nadruk legt op de smaak van de hot sauce gebruik dan een relatief neutrale alcohol als een Vodka. Houd je wel van wat meer kruiden en spice dan is wellicht een Bacardi Oakhart en een Captain Morgan meer je ding.

Hellish Soar

Wat heb je nodig?

1 deel Sambuca

1 deel Campari

Paar druppels Dekker Habanero of Dekker Amarillo voor een mildere exotischere smaak

Begin eerst met het deel Sambuca en schenk daarna heel voorzichtig de Campari hier boven op zodat je duidelijk 2 mooie aparte lagen krijgt zoals op de foto. Nu komt de grote truc, besprenkel de rand van het glas voorzichting met een paar druppels Dekker Habanero of Amarillo. Dit zorgt voor een unieke ervaring in de mond en op de lippen voordat de warmte gloed richting de maag verdwijnt.

Met deze recepten maak je zeker van elke feestje een leuke avond maar pas op, drink met mate en wees voorzichtig met hot sauce. Proost!

 

10 bewezen gezondheidseffecten van het eten van hete pepers

Er is inmiddels best veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van het eten van hete pepers. En ondanks dat er behoorlijk wat broodje aap verhalen in omloop zijn hebben wij de belangrijkste wetenschappelijk bewezen feiten voor je op een rij gezet. Eet smakelijk!

1) Reduceert gewrichtspijn

De capsaïcine in pepers hebben een pijnstillende werking en helpt met het reduceren van de pijn signalen naar de hersenen. De manier waarop dit werkt is dat het de pijn receptoren uitput waardoor de pijn wegtrekt.

2) Helpt tegen migraine

Dezelfde capsaïcine zorgt in het lichaam voor pijn prikkels. Deze werken als afleiding waardoor het lichaam zich concentreert op de plek waar de meeste pijn voorkomt en hierdoor wordt het lichaam minder gevoelig voor de pijn die op andere plekken plaats vindt zoals in je hoofd.

3) Helpt met de spijsvertering

Ondanks dat men denkt dat hete pepers slecht zijn voor de darmen helpt het juist heel erg met de spijsvertering, het is namelijk een anti-irritant waardoor het helpt bij o.a. maagzuur en omdat pepers veel anti-oxidanten bevatten helpen deze wanneer je maag en darmen overstuur zijn.

4) Gewichtverlies / versnelt je metabolisme

Doordat je lichaam denkt dat er warmte en pijnprikkels door je lijf heen gaan gaat je hartslag en lichaamstemperatuur omhoog. Dit proces kost energie en daarmee verbrandt je lichaam calorieen. Daarnaast helpen pepers met het onderdrukken van het hongergevoel.

5) Onderdrukt Psoriasis

Het gebruik van bijvoorbeeld een capsaïcine creme helpt de symptomen van Psoriasis verminderen.

6) Verlaagd de kans op kanker

Omdat pepers anti-oxidanten bevatten en ontstekingsremmend zijn wordt onderzocht in hoeverre chilipepers ook kanker kunnen helpen bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat het helpt met het verminderen van de groei van prostaatkanker met het daarbij komende voordeel dat het gezonde cellen niet beschadigd.

7) Helpt je immuunsysteem tegen verkoudheid, griep en schimmelinfecties

Door de anti-oxidanten, beta carotenen hebben pepers een positief effect op je imuunsysteem. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat neussprays met capsaïcine verstoppingen tegen gaat door de temperatuur van het lichaam te verhogen waardoor het immuunsysteem de verkoudheid te lijf gaat en virussen aanpakt. En last but not least, het eten van chilipepers helpt bij het bestrijden van 16 bekende ziektekiemen van schimmels.

8) Beschermt je hart

Het eten van pepers bevorderd de doorbloeding van het lichaam en voorkomt hart- en vaatziekte door het verlagen van het cholesterol en vet afzettingen in het lichaam. Daardoor reduceert het bloedophopingen in het lijf en laat het de bloedvaten uitzetten om de bloedcirculatie te verbeteren.

9) Helpt tegen slechte adem

Met name chilipoeder werkt als een desinfectant waardoor de lucht die je uitademt een stuk minder onaangenaam kan ruiken.

10) Voorkomt allergieën

Door de ontstekingsremmende eigenschappen van capsaïcine kan het eten van chilipepers allergieën voorkomen maar ook symptomen bij een allergië doen verminderen.

zo zie je maar weer dat het eten van hete pepers ook nuttige gezondheidseffecten heeft en niet alleen maar lekker zijn. Dus wil jij op basis hiervan een goede start maken om wat meer pit aan je voeding toe te voegen? Kijk dan naar het hele assortiment van onze eigen Dekker hot sauce.

 

Bronnen:

Cayenne Pepper Benefits Your Gut, Heart & Beyond – Dr. Axe. (2015, May 23)

Food bacteria-spice survey shows why some cultures like it hot | Cornell Chronicle. (n.d.).

Using Chili Peppers for Pain Relief. (n.d.).

Which Hot Peppers Speed Up Your Metabolism Best? (2013, August 16).

Zhang, W., & Po, L. (1994, March 22). The effectiveness of topically applied capsaicin.

 

 

Soulfood zonder bestek – Chili sin carne / con / non

Ik vraag mij af of er iets lekkerders is dan een groot dampend bord met Mexicaanse chili, crème fraîche, nacho chips en lekker gesmolten cheddar kaas er overheen. Een Mexicaans biertje erbij maakt het helemaal compleet. Wat heb je nodig om een heerlijk bord Chili sin carne / con / non te maken?

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 grote blikken kidney bonen (optioneel bruine bonen, witte bonen etc)
  • 1 groot blik mais (hoort misschien niet maar is wel verschrikkelijk lekker)
  • 1 rode paprika
  • 1 grote uit (of 2 sjalotten)
  • 2 tenen knoflook
  • 250ml passata (of gepelde tomaten in blik/pot, verse tomaten werkt ook maar geeft een andere smaak)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 bouillon blokje
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel komijn (naar smaak)
  • 1 theelepel cacao (naar smaak)
  • 1 theelepel piment (naar smaak)
  • 1 grote zak nacho’s of tortilla chips
  • 1 pakje cheddar kaas
  • 200 gram crème fraîche
  • OPTIONEEL 200 gram gehakt

Bereidingswijze Chili sin carne / con / non:

De bovenstaande ingrediënten zijn gebaseerd op een recept dat ik heb gemaakt tijdens een productdemonstratie voor “Kom in de kas” afgelopen week. Normaal voeg ik ook nog gerookte paprika, koriander en bieslook toe maar zoals met zoveel geldt gebruik je eigen smaak en gevoel. Voeg extra bonen toe bij grote eters, combineer met andere kruiden maar zie dit als en basis om verder mee te werken. Absoluut onmisbaar zijn de komijn en cacao, dat geeft dit gerecht absoluut haar eigen unieke smaak zoals je het nog nooit gegeten hebt. Daar gaan wij!

Beginnen met een goede basis

Elke goed gerecht begint met het snijden en fruiten van de knoflook in wat olijfolie of zonnebloem olie. Boter kan ook wel maar geeft een andere smaak. Snij de ui alvast in kleine stukjes en voeg deze toe als de knoflook een klein beetje begint te bruinen (heel licht bruin). Laat het een klein beetje bakken zodat de ui iets zachter wordt. Niet te lang anders gaat de knoflook te hard en aangebrande knoflook is niet lekker. Voeg ook nog de gesneden paprika toe en laat ook deze even kort meebakken. Je kunt kiezen voor goed doorbakken zodat alles lekker zacht is, met name de kinderen vinden dat lekker. Zelf houd ik er wel van als alles lekker zacht is maar de paprika nog lekker knapperig.

Zelf ben ik vegetariër maar dit is het moment waar je het gehakt zou willen toevoegen. Rul het gehakt gaar… of laat het gewoon weg zodat je deze stap kan overslaan 😉

Bonen, vullend en voedzaam

In de tussentijd hebben wij als het goed is ook de bonen en de mais laten uitlekken en even afgespoeld. Deze voegen wij nu toe. Ik houd ervan om ze nog even lekker mee te bakken met de uien en knoflook. De bonen kunnen hierdoor een beetje uit elkaar vallen, vind ik niet erg. Als jij dat wel erg vindt dan gewoon niet mee laten bakken maar gelijk naar de volgende stap en dat is het toevoegen van de passata. Normaal houd ik 250ml aan. Is dat te weinig voeg dan een klein beetje water toe als je geen extra passata in huis hebt (hoewel passata wel extra smaak toevoegt en ook makkelijk in te vriezen is).

Smokey JalapenoHierna voeg je ook de tomatenpuree toe voor een extra zuurtje. De chili mag een dikke brei worden van bonen en groente maar mag niet te droog zijn. Het mag wel een beetje koken en gaan pruttelen namelijk. Te nat is niet erg, dat is een kwestie van langer door laten koken. Direct nadat je de passata hebt toegevoegd voeg je ook alle kruiden toe en het bouillon blokje. Kijk uit met bouillon blokjes, deze kunnen erg krachtig van smaak zijn. Voeg eerst een halve toe en proef. Bepaal dan of je meer wilt toevoegen. Het gerecht wordt anders al snel te zout.

Op smaak brengen

Na het bouillon blokje is het tijd voor een klein beetje zout of peper en om het helemaal lekker te maken voeg ik altijd nog een kleine scheutje Dekker Smokey Jalapeno toe. De rokerige smaak van de chipotle combineert geweldig bij de tomaat. Nu alle ingrediënten zijn toegevoegd laat ik het altijd nog even 5 tot 10 minuten napruttelen, dan is het klaar om op te dienen.

Om natuurlijk helemaal het Mexicaanse gevoel te krijgen serveer je de Chili sin carne / con / non in mooie kommetjes met daarbij een lekkere lepel crème fraîche (voeg een scheutje water toe en wat peper voor extra voelbaarheid en smaak) en over de warme bonen een plakje cheddar dat zo lekker smelt. Nu kun je de nacho’s of tortilla chips gebruiken als lepel om een mooie grote hap met de bonen, crème fraîche, cheddar te nemen. Een hap met mooie zoutige, zurige, pittige en hartige smaken. Soulfood zonder bestek!

Op zoek naar meer recepten? Neem ook eens een kijken op onze Facebook groep “Hete Peper” en laat je daar inspireren.

Eet smakelijk!

Pieter

Wat is SHU (Scoville Heat Units) en waar is het goed voor?

Scoville Heat Units (SHU) is een veel gehoorde term in de peperwereld. Maar waarom? Waar komt het vandaan en hoe belangrijk is het tegenwoordig nog?

In het kort: De scovilleschaal werd in 1912 ontwikkeld door Wilbur Scoville, waar het zijn naam van ontleent. Een exacte hoeveelheid gedroogde pepers werd opgelost in alcohol om alle capsaïcine uit de peper te onttrekken (zo wordt door sommigen in de peperwereld nog steeds pepertinctuur gemaakt) en dat extract werd vervolgens verdunt met suiker. De hoeveelheid suiker die nodig is om de hitte niet meer te proeven maakt de scovilleschaal, gemeten in stapjes van 100. Aanvankelijk had hij een testpanel met zogeheten experts die dit proefden en zo tot de conclusie kwamen. Daardoor was de schaal natuurlijk zeer subjectief. Iedereen ervaart hitte immers anders. Tegenwoordig worden deze hitteconcentraties gemeten in laboratoria en gaat het daardoor veel nauwkeuriger.

Het belang van SHU is tegenwoordig nog steeds groot. Groeiers willen alsmaar hetere soorten kweken (denk aan Carolina Reaper en Pepper X ontwikkelaar Ed Currie) en bedenkers van challenges gebruiken de heetste extracten en/of kristallen om maar te pronken met knalhete (maar soms onsmakelijke) snacks of snoepgoed waar social media influencers vervolgens op kicken. Juist voor de meer getrainde peperfreaks valt echter op dat die SHU helemaal niet zo veelzeggend is. Die Carolina Reaper kan dan wel officieel als heetst uit de test zijn gekomen, de hittebeleving is nog steeds persoonlijk en voor iedereen anders. Intensiteit van hitte, maar vooral ook de plaats van de burn zal voor iedereen anders voelen. De één gaat helemaal kapot aan een agressieve hitte in de keel, terwijl de ander daar helemaal geen last van heeft en die gemene prik op de tong maar niet de baas kan. Komen we toch weer terug bij dat testpanel van het begin: gewoon lekker proeven en zelf ervaren wat die peper met je doet!

Meer informatie over de Scovilleschaal vind je hier.

Categorieën: SHU

Buldak noodles: een pittige verwennerij

Buldak noodles, ook bekend als ‘vuurkip’ noodles, zijn de ultieme traktatie voor liefhebbers van pittig eten. Deze populaire Koreaanse creatie heeft de harten (en smaakpapillen) van over de hele wereld veroverd. In dit artikel gaan we dieper in op wat Buldak noodles zo speciaal maakt en delen we een eenvoudig recept om van te genieten. Je kan natuurlijk Samyang Buldak noodles klaar maken volgens de instructies op de verpakking. Maar met dit recept krijgt je Buldak een dikke upgrade, eet smakelijk!

Wat zijn Buldak noodles?

Buldak noodles zijn een heerlijke variatie op de traditionele ramen noedels. Ze staan bekend om hun onmiskenbare pittigheid, wat te danken is aan de unieke Buldak-saus. Deze saus combineert kruiden, specerijen en een vleugje zoetheid voor een smaakexplosie die je smaakpapillen op scherp zet.

Buldak noodles worden vaak geserveerd met sappig gegrilde kip, wat een perfecte balans biedt tussen de kruidige noedels en de malse kip. De combinatie van de pittige saus en de textuur van de noedels maakt dit gerecht onweerstaanbaar voor liefhebbers van pittig eten.

De magie van Buldak noodles

Wat maakt Buldak noodles zo bijzonder? Het antwoord ligt in de Buldak-saus. Deze saus is gemaakt met een mix van rode peper, sojasaus, suiker en een geheime kruidenmelange. Het resultaat is een pittige, hartige en licht zoete smaak die je keer op keer wilt proeven.

De populariteit van Buldak noodles heeft ertoe geleid dat er verschillende varianten zijn ontstaan, zoals Buldak Carbonara en Buldak Cheese. Deze variaties voegen een romige twist toe aan de traditionele pittigheid, waardoor ze een nog breder publiek aanspreken.

Een simpel Buldak noodles recept

Enthousiast geworden? Hier is een eenvoudig recept voor Buldak noodles:

Ingrediënten:

  • 2 pakken Buldak noodles
  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eieren
  • Lente-uitjes en sesamzaadjes voor garnering

Instructies:

  1. Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking zonder de saus. Giet af en zet opzij.
  2. Verhit plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de kipblokjes toe en bak ze goudbruin.
  3. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en geurig zijn.
  4. Voeg de gekookte noodles toe aan de pan en roer goed.
  5. Voeg de Buldak-saus toe en meng tot alles goed is verwarmd. Eventueel een klein scheutje water erbij om het betere te kunnen mengen.
  6. Maak ruimte in het midden van de pan en breek de eieren erin. Roer voorzichtig totdat de eieren gaar zijn en zich vermengen met de noedels.
  7. Garneer met lente-uitjes en sesamzaadjes.

Nu ben je klaar om van je zelfgemaakte Buldak noodles te genieten!

Variatie tip: Probeer ook eens om op het laatste moment wat kaas mee te bakken.

Ontdek onze Buldak producten

Bij Dekker Pepper bieden we een selectie van hoogwaardige Buldak noodles om je culinaire avontuur te beginnen. Bezoek onze Buldak producten pagina om je favoriete Buldak items te bestellen.

Is de Carolina Reaper de heetste peper ter wereld?

Theoretisch gezien is de Carolina Reaper van Fort Mill, Zuid-Carolina groeier Ed Currie uit de Verenigde Staten de heetste peper ter wereld, officieel twee keer getest door het Guinness Book of World Records, de laatste keer in 2017. Deze heeft een gemiddelde van 1,6 miljoen Scoville Heat Units (SHU – de maatstaf om peperhitte mee te meten, bedacht door Wilbur Scoville) en maximaal 2,2 miljoen. Volgens Currie zelf is het een kruising tussen een Ghost Pepper (piek: 1 miljoen SHU) en een Rode Habanero (piek: 350.000). Vragen die je zou kunnen stellen zijn: hoe vaak haalt de Carolina Reaper zijn piek? Is dat net zo vaak, hetzelfde, of minder dan de anderen in de “superhete” familie? We hebben er niet gelijk een antwoord op, helaas. Hieronder staan in ieder geval een drietal kandidaten die zich met de Reaper kunnen meten en hem misschien zelfs wel zouden kunnen overtreffen qua hitte. Waarschuwing, op het eind van dit artikel heb je wellicht meer vragen dan antwoorden:

Trinidad Moruga Scorpion

Volgens sommige critici, experts en groeiers is de Guinness Book of World Records houder van 2012 (Trinidad Moruga Scorpion) nooit echt onttroond voordat in 2013 de Carolina Reaper op het toneel kwam. Daar valt wat wel wat voor te zeggen. De Trinidad Moruga Scorpion is namelijk één van de laatste pepers die geen kruising is. Gewoon groeiend in Trinidad & Tobago heeft deze een gemiddelde SHU van 1,2 miljoen en piekt op 2 miljoen. Het haalt die piek echter wel vrij regelmatig. Daardoor is hij stabiel en dus altijd knalheet.

7pot Primo

Al in 2005 begon Troy Primeaux uit Lafayette, Louisiana (ook in de Verenigde Staten) met het creëren van de 7pot Primo, een kruising tussen de Naga Morich (piek 1,5 miljoen SHU) en de Trinidad 7pot (piek 1,2 miljoen SHU). De peper klokte in zijn gestabiliseerde vorm een gemiddelde van 1,5 miljoen SHU en komt ook wel dichtbij die 2 miljoen SHU als maximaal. Maar nou komt het, al jarenlang wordt er in de peperwereld tussen experts en groeiers onderling beweerd dat de Carolina Reaper een doorgekweekt exemplaar van de 7pot Primo is, nadat Currie zaden van een jonge versie wist te bemachtigen. Ergens lijkt dit te kloppen, want ze verschillen qua smaak en hitte niet veel van elkaar. Beide vooral zoet, een tikje floraal, maar vooral heet. Wat dat betreft is de Primo zowel qua vorm- als hitte veel stabieler. Haalt het dus vaker de 2 miljoen SHU dan de Reaper dat doet. Dat zou ook logisch zijn, omdat deze peper al veel langer gekweekt wordt dan de toch betrekkelijk jonge en dus meer instabiele Carolina Reaper. Zelfs Primeaux zelf is er van overtuigd dat de 7pot Primo heter is dan de Carolina Reaper en schrijft op zijn eigen website, “arguably (and controversially) the hottest pepper in the world!” De vraag is nog altijd waarom deze peper dan nooit is neergelegd bij het Guinness Book of World Records.

Links Primo Pepper – Rechts Carolina Reaper

Chocolate Bhutlah echt de heetste peper ter wereld?

Groeier Chad Soleski uit Wisconsin (ook de Verenigde Staten) kruiste rond 2016 een 7pot Douglah (piek: 1.8 miljoen SHU) met een Ghost Pepper (piek 1 miljoen SHU), die zijn vriend Steve tot de “Bhutlah” doopte. Diezelfde vriend groeide per ongeluk (zoals dat wel eens vaker gaat met kruisingen) een chocolate variant die nog heter bleek, de piek hitte van deze peper haalt met gemak 2 miljoen SHU en misschien nog wel een beetje heter. Veel tests zijn er niet en door zijn jonge leeftijd is de peper erg onstabiel. Het helpt niet mee dat zaden wijd verspreidt zijn onder hobby telers en constant worden doorgekweekt, zodat je varient op variant krijgt. Een voorbeeld hiervan is de Chocolate Bhutlah Cheesehead. In de peperwereld wordt deze peper gezien als belachelijk heet, oneindig veel heter dan een Carolina Reaper. Al is dit natuurlijk maar zeer subjectief en nooit bewezen en getest door bijvoorbeeld het Guinness Book of World Records.

Zo zie je maar dat de Carolina Reaper echt niet de enige krachtpatser is. Officieel de heetste peper ter wereld, maar dit lijkt vooral uit het oogpunt van commercie en marketing belangrijk. Inmiddels zijn er talloze pepers en kruisingen die even heet aanvoelen en het worden er alsmaar meer. Zeker voor Ed Currie, aangezien het hem geen windeieren legt. Toch wordt het hem wel “heet” onder de voeten en heeft hij voor de zekerheid alweer hetere pepers uitgebracht. “Pepper X” uit 2017 en de Apollo pepper uit 2020. Over die laatste is nog weinig bekend, behalve dat het een saus heeft van Youtube-sensatie en spelshow Hot Ones. De Pepper X haalt volgens Currie wel 3 miljoen SHU en werd wederom vooral bekend door The Last Dab sauzen van Hot Ones (hier verkrijgbaar). Weinig mensen hebben hem nog gezien of gegeten, maar deze peper bestaat wel degelijk. Althans, dat zeggen bekende peper-Youtubers als Johnny Scoville en Dustin Johnson. Wel moet gezegd worden dat de peper naar aanleiding van de weinig foto’s die te vinden zijn sterk lijkt op de Big Mustard Mama en die is gecreëerd door……….jawel, Troy Primeaux! Tumtumtummmmmmm!

Hoe maak je echte “Hot Ones” Hot Wings?

Hoe geweldig vind jij de Youtube show Hot Ones? Het Youtube kanaal van First we Feast is in 2015 begonnen met een show gepresenteerd door Sean Evans genaamd Hot Ones. In deze show worden beroemdheden onder het genot van hot wings geinterviewed. Een serieus en diepgaand interview waarbij de hot wings echter steeds heter worden. Heerlijk om te zien dat beroemdheden hun pijngrens opzoeken en overschrijden onder het genot van deze verradelijke kippenvleugeltjes. In dit artikel liggen wij je uit hoe ook jij echte “Hot Ones” hot wings kan maken.

Laten wij wel eerlijk zijn, het is niet alleen leuk om naar te kijken, het is ook gewoon leuk om zelf een keer met vrienden te doen maar hoe pak je dat precies aan en hoe maak je die chicken wings dan op de manier zoals Hot Ones? Het antwoord is simpeler dan je denkt en wij leggen het je uit.

Kies de juiste sauzen

Het natuurlijk geweldig leuk om tijdens een feestje als een sadist gelijk alle vleugeltjes met de heetste saus te bedruipen maar de lol zit hem natuurlijk in het aanbieden van een mooie variatie van verschillende sauzen en samen een Hot Ones aflevering te ervaren. Zo kun je de echte Hot Ones sauzen toevoegen (beschikbaar in onze webshop) maar er zijn natuurlijk legio aan sauzen te bestellen van mild tot extreem heet. Een spreiding in hitte is zeker aan te raden om zo langzaam aan de hitte te laten toenoemen. Ons advies, neem minimaal 3 verschillende hittes zodat iedereen wat kan proeven. Heb je hem echt breed hangen en wil je kosten wat het kost een ECHTE Hot Ones nadoen dan kan je net als de Youtube show 10 mooie sauzen uitkiezen die steeds heter worden. Wil je daar advies over? Stuur dan even een Whatsapp bericht en wij helpen je hierbij.

Uiteraard is je Hot Ones aflevering niet compleet zonder The Last Dab, een saus speciaal ontwikkeld voor de show die het piece de resistance moet zijn. Een combinatie van heet (ruim 2.000.000 scoville units) en smaak en ja ook die hebben wij in de webshop!

Bereid de chicken wings zorgvuldig

De methode voor het aanbrengen van de hot sauce is voor de show zorgvuldig ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de saus elke milimeter van de kippenvleugel bedekt. Het is ook weer geen rocket science maar wel een techniek om even door te hebben. De production manager  van de show, Dominique Burroughs, geeft in een interview in The Verge het geheim vrij welke zij van de show bedenker Chris Schonberger heeft geleerd. Dominique begint door een beetje saus in een plastic kom te schenken, de kippetjes erbij en nog een andere plastic kom hier omgekeerd op de eerste kom te plaatsen. Op dit manier ontstaat er als het ware een bal waarin je de kippetjes heen en weer kan schudden zonder saus door je keuken te slingeren. Het laastste wat je wilt is een druppel The Last Dab in je oog… Goed schudden totdat elke milimeter van de kippenvleugeltjes zijn bedenkt (check deze video hoe de toss ongeveer werkt, gebruik zeker niet je handen om de saus en vleugeltjes te mengen, daar krijg je spijt van). En dan is het aan jou, je kan de vleugetjes in een pan lekker aanbakken maar onze top tip is doe ze in de oven. Hierdoor worden ze droger en krokanter zolang je de kip maar eerst goed droog dempt voordat je de saus toepast. Daarnaast is een hoge temperatuur van de oven ook belangrijk. Gaan voor 200 tot 220 graden en zorg ervoor dat ze door en door gaar zijn. Dat kan een paar pogingen kosten eer je het perfecte proces gevonden hebt maar het eindresultaat is geweldig.

Eet smakelijk en veel plezier!

De 10 heetste pepers ter wereld!

Als je, net als ik, een passie hebt voor alles wat pittig is, dan heb je geluk. Vandaag nemen we een duik in een wereld die slechts voor de dappersten is bedoeld. We wagen ons op het pad van de hete pepers, een wereld vol vurige smaken, tranen van geluk (en een beetje pijn), en gerechten die je smaakpapillen zullen laten dansen – of ze nu willen of niet.

Ik neem je mee op een reis rond de wereld, van de zonovergoten velden van het Amerikaanse South Carolina tot de kleurrijke markten van Trinidad en Tobago, waar deze vurige vruchten worden geteeld en vereerd. We zullen alles te weten komen over de kleurrijke karakters, de brutale smaken en, natuurlijk, de ondraaglijke hitte die deze pepers op ons bord brengen.

Pak je glas melk erbij (je zult het nodig hebben), zet je schrap, en laten we samen deze hete wereld ontdekken. Dit is onze rangschikking van de 10 heetste pepers ter wereld!

Nummer 10: Habanero (100,000 tot 350,000 Scoville)

Deze kleine, lantaarnvormige peper, afkomstig uit de Amazone en vernoemd naar de stad Havana in Cuba, heeft een heldere, fruitige smaak die perfect is voor hete sauzen, salsas en rauwe in salades. Maar onderschat zijn grootte niet, want hij heeft nog steeds een flinke hitte!

Nummer 9: 7 Pot Red (300,000 tot 600,000 Scoville)

De 7 Pot Red, zo genoemd omdat één peper genoeg is om zeven potten voedsel te kruiden, is een variëteit van de Trinidad Scorpion peper. Het heeft een fruitige, zoete smaak, waardoor het een veelzijdige keuze is voor hete sauzen, salsas en marinades.

Nummer 8: Red Savina Habanero (350,000 tot 577,000 Scoville)

De Red Savina Habanero, een speciaal gecultiveerde variëteit van de Habanero chili, was vroeger de heetste peper ter wereld. Deze peper heeft een fruitige, citrusachtige smaak met een opvallend rokerige ondertoon en komt oorspronkelijk uit Californië. Het is een uitstekende keuze voor hete sauzen en salsa’s, of voor het geven van een pittige kick aan gegrilde gerechten.

Nummer 7: Ghost Pepper (855,000 tot 1.041 miljoen Scoville)

De Ghost Pepper, ook bekend als de Bhut Jolokia, was ooit de heetste peper ter wereld volgens het Guinness Book of Records. Afkomstig uit India, heeft deze peper een scherpe, intense hitte die snel toeslaat, maar ook een zoete en enigszins rokerige smaak die hem een favoriet maakt in veel Indiase en andere Aziatische gerechten.

Nummer 6: 7 Pot Barrackpore (1.0 miljoen tot 1.3 miljoen Scoville)

De 7 Pot Barrackpore, afkomstig uit het gelijknamige gebied in Trinidad, heeft een ongelooflijk fruitige smaak die perfect is voor een zomerse salsa of om wat extra pit te geven aan gegrilde gerechten. Maar laat zijn zoete smaak je niet voor de gek houden – deze peper zorgt voor een pittige stoot!

Nummer 5: 7 Pot Douglah (923,000 tot 1.85 miljoen Scoville)

Met zijn ongewone donkere kleur is de 7 Pot Douglah één van de weinige ‘super hete’ pepers die niet rood is. Deze peper uit Trinidad heeft een rijke, zoete en enigszins rokerige smaak. Probeer deze in hete sauzen of droog ze om ze te malen in een poeder voor een ongekende kick in elk gerecht.

Nummer 4: Infinity Chilli (1.2 miljoen Scoville)

Deze pittige peper, ook afkomstig uit Engeland, is gecreëerd door chili-kweker Nick Woods. De Infinity Chilli hield de titel van ‘s werelds heetste peper voor twee weken in 2011. De naam ‘Infinity’ komt van zijn aangrijpende, langdurige hitte. Het heeft ook een subtiele fruitige smaak, waardoor het een geweldige aanvulling is op soepen en stoofschotels.

Nummer 3: Naga Viper (1.3 miljoen Scoville)

De Naga Viper, een hybride peper gecreëerd door chili-teler Gerald Fowler in Engeland, was kortstondig de heetste peper ter wereld in 2011. De naam ‘Naga’ komt van de Naga-strijders in India, en deze peper levert zeker een krachtige stoot. Ondanks zijn intense hitte heeft de Naga Viper een zoet, bijna tropisch aroma, waardoor hij een favoriet is in hete sauzen en curry’s.

Nummer 2: Trinidad Moruga Scorpion (1.2 miljoen tot 2 miljoen Scoville)

Afkomstig uit het district Moruga in Trinidad en Tobago, staat de Trinidad Moruga Scorpion bekend om zijn langdurige, aanhoudende hitte. Deze peper heeft niet alleen een gevaarlijke stinger van hitte, maar verleidt ook met zijn zoete en fruitige smaak. Probeer het in hete sauzen, salsa’s, of vers geroosterd als je dapper genoeg bent!

Nummer 1: Carolina Reaper (1.5 miljoen tot 2.2 miljoen Scoville)

Last but not least, de Carolina Reaper. De Carolinea Reaper is de heetste peper ter wereld. De naam alleen al doet je bibberen. Deze recordhouder, gecreëerd door ‘Smokin’ Ed Currie van het South Carolina PuckerButt Pepper Company, is het gevolg van een kruising tussen de Ghost Pepper en de Red Habanero. Ondanks zijn aangename zoete, chocolade-achtige geur, ontketent deze peper een ongekende hitte die wordt vergezeld door een zoet, fruitig aroma. De Carolina Reaper is perfect voor hete sauzen, drogen en poederen en wij verkopen nagenoeg het hele jaar door de gedroogde Carolina Reaper.

Zo, dat is onze top 10 van de heetste pepers ter wereld. Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn bij het omgaan met deze pepers – ze hebben hun reputatie niet voor niets gekregen!

Hoe verwijder je pittigheid van je handen?

Dus daar ben je dan, bezig met het bereiden van je favoriete pittige gerecht, messen in de aanslag, verse pepers in de buurt. Je snijdt door de groente heen alsof je een echte Iron Chef bent, tot de onvermijdelijke gebeurt: je realiseert je dat je de hete vijand – de pittige peper – hebt onderschat. Je handen voelen aan alsof ze zijn veranderd in twee brandende kolen. En dan, het horrorscenario, je krabt onbewust aan je oog…

Goed nieuws, we zijn hier om te helpen. Geen paniek, ik heb een paar tips en trucs om de capsaïcine, de chemische stof die verantwoordelijk is voor de hitte, van je handen te krijgen.

Optie 1: Ga voor olie

Misschien verwacht je dat water en zeep de oplossing zijn. Fout! Capsaïcine is olieoplosbaar, wat betekent dat je die hete vijand met olie moet bestrijden. Kies je favoriete olie – olijfolie, zonnebloemolie, avocado-olie of wat je ook in je keukenkastje hebt – en giet een kleine hoeveelheid op je handen. Geef jezelf een grondige handmassage. Behandel je handen alsof ze een luxueuze spa-dag verdienen na hun intense strijd met de pepers.

Na je handen lekker in de olie te hebben gewreven, spoel je ze af met warm water en gebruik je gewone zeep. Voelen je handen nog steeds aan alsof ze in de fik staan? Geen paniek! Herhaal gewoon de oliebehandeling, gevolgd door het wassen met zeep en water.

Optie 2: Melk, je nieuwe beste vriend

Als olie alleen niet genoeg is om die vervelende capsaïcine te bestrijden, is het tijd om de hulptroepen in te roepen. En nee, je hoeft Ghostbusters niet te bellen. De hulp is veel dichterbij dan je denkt – in je koelkast om precies te zijn! Caseïne, een eiwit in melk en andere zuivelproducten, helpt bij het neutraliseren van capsaïcine. Wrijf een kleine hoeveelheid melk of yoghurt op je handen en spoel ze daarna af. Je handen zullen je dankbaar zijn.

Optie 3: Alcohol, niet alleen voor happy hour

Nee, ik stel niet voor dat je een borrel neemt om de pijn te vergeten (hoewel het misschien helpt). Alcohol kan echter nuttig zijn bij het verwijderen van capsaïcine. Probeer een handdesinfecterend middel op alcoholbasis te gebruiken en was je handen daarna grondig met zeep en water.

Optie 4: Maak gebruik van baking soda

Baking soda, oftewel zuiveringszout, is een andere held in de strijd tegen capsaïcine. Deze witte poederheld is niet alleen geschikt om je bakrecepten tot een goed einde te brengen, maar kan ook een einde maken aan je brandende handen. Meng een beetje baking soda met water om een pasta te maken en wrijf dit over je handen. Spoel daarna af met water. De baking soda werkt als een natuurlijke reiniger die helpt bij het verwijderen van de capsaïcine.

Optie 5: Citroensap, zuur tegen hitte

Je zou het misschien niet verwachten, maar citroensap kan ook helpen. De zuren in citroensap kunnen helpen bij het neutraliseren van de capsaïcine. Dus knijp een citroen uit en gebruik het sap als een soort zeep. Was daarna je handen met warm water en gewone zeep. Let wel op: doe dit niet als je wondjes aan je handen hebt, want dat kan prikken!

Optie 6: Mondwater, niet alleen voor een frisse adem

Tot slot, maak kennis met een onverwachte redder in nood: mondwater. Je leest het goed, dat flesje dat je normaal alleen maar gebruikt voor een frisse adem na het tandenpoetsen. Sommige mensen hebben succes gemeld bij het gebruiken van alcoholhoudend mondwater om hun handen te reinigen na het hanteren van hete pepers. Wrijf gewoon een beetje mondwater over je handen en spoel ze daarna af.

Toekomstige preventie: Latexvrije handschoenen

Om deze tragedie in de toekomst te voorkomen, kan je investeren in een paar latexvrije handschoenen voor de volgende keer dat je besluit een heerlijke, pittige maaltijd te bereiden. Je handen zullen het gevoel hebben alsof ze superkrachten hebben – ze kunnen de hete pepers aan zonder zelf in vlammen op te gaan!

In het kort, het behandelen van brandende handen na het snijden van pepers is een beetje als het verslaan van een eindbaas in een videogame. Het vereist strategie, een paar hulpmiddelen en, als dat niet genoeg is, een beetje hulp van je vrienden (in dit geval, olie, melk, alcohol, baking soda, citroensap en mondwater).

De volgende keer dat je in de keuken staat, gewapend met verse pepers en een honger naar iets pittigs, weet je precies wat je moet doen om te voorkomen dat je handen het slagveld worden van de grote peperoorlog. En als je toch in de hitte terechtkomt, heb je nu de wapens om terug te vechten.

PS: Ben je niet zo handig of wil je een keer niet een groot risico lopen overweeg dan eens om een hot sauce te kopen ipv verse pepers.

Surinaamse curry kip filet

Laat het afhaalmenu achterwege en kook in de plaats daarvan een overheerlijke Surinaamse curry kip filet. Dit eenvoudige gerecht voor het hele gezin zit vol geurige kruiden en malse stukjes kip.

Ingrediënten:

  • ½ ui
  • 1 bol teentjes knoflook
  • 1 gedroogde peper(s) (afhankelijk van hoe pittig je je curry lekker vindt)
  • 2 eetlepels plantaardige olie (zonnebloem of soyaolie)
  • 4 theelepels massala of curry poeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 4 dijfilet, in stukjes gesneden
  • 100 g tomatenpasta (optioneel)
  • zout naar smaak
  • zwarte peper naar smaak

STAP 1

Maak een pasta van de ui, knoflook, gedroogde peper(s) met de morter of door in de keukenmachine te doen en glad te hakken.

STAP 2

Verhit 2 eetlepels plantaardige olie in een grote pan en voeg eerst je komijn poeder toe. Laat dit 30 seconden bakken en voeg vervolgende de pasta toe (ui, knoflook, gedroogde peper) en bak 1-2 minuten (niet te bruin). Voeg daarna de tomatenblokjes, de massala of curry poeder, zout en zwarte peper toe en bak dit ook zo’n 30 seconde mee.

STAP 3

Vervolgens voeg je de kip toe. Wij maken gebruik van dijfilet want daar zit het meeste smaak en het vlees leent zich goed voor een dergelijk gerecht. Roer de kip goed door de kruidenmix zodat alles mooi bedekt is. Kook alles tot de kip wit begint te worden. Mocht de kruidenmix te dik zijn dan kan deze aan de pan blijven plakken. Als dat gebeurt voeg dat een scheutje water doen en roer dit er goed door.

STAP 4

Nu de kip wit is aan de buitenkant kunnen wij het geheel 30 minuten laten pruttelen totdat de kip door en door gaar is.

STAP 5.

Tijd om deze heerlijke  te eten! Serveer deze heerlijke Surinaamse curry kip filet met basmati rijst, rotie of naan. Eet smakelijk!

Hoe blus je je mond na te heet gegeten?

Wij hebben het allemaal wel eens meegemaakt, te heet gegeten. Die curry was net even te pittig… of gewoon echt TE HEET! Een inschattingsfout die makkelijk wordt gemaakt. Als je bij de Thai zit en je vraag of iets pittig dan is vaak het antwoord:”Nee niet heel pittig, gewoon lekker pittig.” Vaak weet je dan wel genoeg. In een onoplettend moment kan het voorkomen dat je toch wordt verrast door de pittigheid van een saus of gerecht maar wat kan je dan het beste doen? Hieronder geven wij je een aantal tips met huis tuin en keuken tips om snel verlichting te krijgen met spullen die je mogelijk al in huis hebt.

De hitte (ook wel burn genoemd) wordt veroorzaakt door de capsaïcine die van nature in pepers voorkomt. Deze stof doet je lichaam geloven dat het brand staat met als gevolg dat je lichaam reageert door jou een pijnprikkel te geven. Hoe meer je wordt blootgesteld aan deze stof hoe meer pijn jij hebt.

Melk(ijs)

In melk zit caseïne wat melkeiwitten zijn. Deze eiwitten zijn in staat om de achter gebleven capsaïcine in de mond af te breken waardoor de sensatie van brand afneemt. Helaas is het niet mogelijk om het complete branderige gevoel weg te nemen maar melk is wel een van de meest effectieve manieren voor verlichting. Top tip van de specialisten, roomijs (een ijs gemaakt van melkroom) geeft dezelfde verlichting maar dan met het verkoelend effect van het koude ijs. Het werkt niet beter maar gevoelsmatig schijnt dit een betere verlichting te geven.

Suiker

De schaal van Scoville is ontwikkeld op de basis hoeveel suiker er nodig is om de hitte van capsaïcine te doen verdwijnen. De suiker breekt de oil van de peper af en verdund dit met de aanwezige vloeistof waardoor het effect afneemt. Omdat de suiker de olie afbreekt helpt dit om het effect van de capsaïcine te doen verminderen. Het beste kun je daarom een schep suiker nemen voor snelle verlichting (opgelost in water werkt nog beter maar je als je snelle verlichting wilt is wachten tot iets is opgelost niet altijd wenselijk). Top tip, gebruik honing. Het effect van honing blijft langer in de mond hangen.

Creme Fraise

Net als melk bevat creme fraise caseïne die de capsaïcine afbreekt. Het is dan ook niet raar dat dit bij veel mexicaanse gerechten wordt geserveerd.

Yoghurt

Nog zo’n heilzaam melk product met het zelfde gevolg. Vaak een product die je ook wel in huis hebt.

Wat moet je zeker niet doen?

Water (frisdrank)

Ondanks dat water lijkt te verlichten is dat alles behalve waar. Water verspreidt de oil van de peper langzaam door je mond. Met het water in je mond lijkt de sensatie aanzienlijk verminderd te zijn maar op het moment dat het water weg is komt de hitte net zo hard weer terug. Dit heeft dit nagenoeg geen nut tenzij je NU verlichting wilt maar wees gewaarschuwd. Frisdrank heeft hetzelfde effect en dit paar gram suiker die erin zit zal niet veel helpen.

Alcohol

Ondanks dat de effecten van alcohol niet helemaal wetenschappelijk onderbouwt zijn lijkt het erop dat alleen grote hoeveelheden alcohol helpen bij het oplossen van capsaïcine. Maar aan de andere kant gaan je porien door alcohol ook verder open staan waardoor de pijn ook heftiger binnen kan komen. Vermoedelijk heeft alcohol een groter effect op het dronkenschap waardoor je de pijn beter kan verdragen maar het zal je zeker niet helpen met het accute verlichten van de pijn.

Heb jij nog een gouden tip om de burn te verlichten, laat het ons dan weten!

Hoe voorkom je dat je te heet eet?

De truuk en de kunst is natuurlijk om gewoon niet direct te heet te eten. Hitte toevoegen kan altijd maar hitte uit je gerecht halen is een stuk lastiger. Wil je voorkomen dat je te heet eet kijk danin de webshop onder het kopje hitte om de voor jou meest aangename ervaring te kunnen vinden. Ga naar Shop -> Zoek op hitte en kies hier wat je zoekt.

Mild

Medium

Heet

Extreem heet

Te heet gegeten? Ga dan op zoek naar een vriendelijker alternatief zodat pittig eten weer een leuk ervaring wordt.

Is Dekker Hot Sauce hetzelfde als Tabasco?

Je wilt wat pit in je eten, maar hebt geen zin in ingewikkelde toestanden. Zonder maar een tel na te denken grijp je naar Tabasco – de zogeheten Louisiana style hot pepper sauce!: vertrouwde smaak, past overal bij en je hebt het altijd in huis! Is het altijd de goede keus?

Tabasco gebruikt altijd dezelfde samenstelling, wat hun karakteristieke “basic pepper mash” tot gevolg heeft. Heerlijk, met altijd het zelfde zuurtje, zout en die specifieke Tabasco smaak waar iedereen zo van houdt, consistent maar wel meer van hetzelfde. Wil je  eens wat anders? Probeer dan eens de Dekker Pepper hot sauce– sterk geïnspireerd op die Louisiana style hot pepper sauce, maar met net wat meer variatie, omdat er niet wordt vastgehouden aan een “basic pepper mash”. Dekker Pepper gebruikt al jaren hetzelfde proces van fermenteren: per peper wordt de ultieme balans gezocht tussen de smaak van de peper, de smaak van de fermentatie en het soort azijn. Hierdoor krijgen de sauzen hun unieke karakter waarbij de smaak van de peper echt tot zijn recht komt. Pure smaak en zo doen wij dan ook recht aan de kreet “Real flavor first”.

Even een kleine vergelijking in de standaard:

Tabasco: Dekker Hot Sauce:
22% chilipepers als standaard Minimaal 50% chilipepers als standaard
Witte azijn Dekker Pepper varieert met diverse azijnen, waaronder appelazijn, witte wijnazijn en azijn gerijpt op eikenhouten vaten
Altijd als basis de Tabasco peper Dekker Pepper gebruikt voor alle smaken andere pepers met tegenwoordig zelfs de Naga Jolokia of Carolina Reaper in de hoofdrol
Tabasco teelt zijn pepers wereldwijd Dekker Pepper verzekerd je van een op en top Nederlands product waar veel liefde en zorg in zit, alle pepers zijn van lokale (eigen) teelt

Producten vergeleken op Scoville Heat Units (bij benadering):

Tabasco: Scoville Heat Units: Dekker Hot Sauce: Scoville Heat Units:
Sweet & Spicy 100-300 Lombok Surprise 50-150
Buffalo Style Hot 300-900 Smokey Jalapeno 3.000 – 6.000
Green Jalapeno 600-1.200 Amarillo peper 15.000 – 25.000
Garlic Pepper 1.200-2.400 Dawn (Lemon Drop peper) 15.000 – 25.000
Chipotle Pepper 1.500-2.500 NIEUWE SOORT BINNENKORT BESCHIKBAAR 30.000+
Sriracha 1.000-3.000 Habanero peper 50.000+
Original Red 2.500-5.000 Naga Jolokia peper 300.000+
Habanero Pepper 7.000+ NIEUWE SOORT BINNENKORT BESCHIKBAAR 400.000+
Scorpion Pepper 35.000+ Carolina reaper peper 500.000+

Wat maakt Louisiana Hot Sauce zo uniek?

Door een samenspel van relatief weinig ingrediënten heb je een smaakmaker die van elk gerecht wat lekkers kan maken. “Tuurlijk, elke gerecht?”, hoor ik je denken. Ja echt elk gerecht! Niet alleen maar de logische zaken als pizza, of nasi- nee ook recepten met brocolli, couscous of pastasauzen. Echt alles! Een deel van de Louisiana Hot Sauce wordt gefermenteerd, maar een deel ook niet. Dat is dus een kwestie van smaak. Daarnaast is het fermenteren van voedsel een geweldige manier om producten te conserveren zonder dat hier additionele stoffen aan toegevoegd hoeven te worden. Het gevolg is dus ook dat deze sauzen niet perse in de koelkast hoeven te staan om ze lang houdbaar te houden. Zeker in combinatie met azijn zijn deze jaren lang houdbaar waardoor je ze altijd wel in huis hebt en dus kunt gebruiken als je ze een keer nodig hebt. Maar pas op, als je eenmaal begint dan is de kans groot dat je bij elke gerecht een paar druppels toevoegt :D.

Dus: Is Dekker Hot Sauce hetzelfde als Tabasco?

Je zou bijna zeggen dat het de Nederlandse Tabasco is, maar niets is minder waar. Dekker Hot Sauce is geen Tabasco maar wel een perfect alternatief. En moet je nu Tabasco gebruiken of iets anders? Dat is natuurlijk een gewetensvraag, alles komt terug op je eigen smaak. Overigens zijn wij dol op Tabasco en zoals eerder aangegeven heeft Tabasco ons geïnspireerd om Dekker Hot Sauce te gaan maken. Alleen dan nog veel lekkerder. Natuurlijk zijn wij bevooroordeeld en vinden wij onze eigen saus het lekkerst maar probeer het gewoon zelf eens! Met trots kunnen wij zeggen dat Dekker Pepper wel de enige echte Nederlandse Louisiana Hot Sauce is! Bestellen kan via de webshop van deze site. Of heb je liever Tabasco dan hebben wij dit uiteraard ook. Ook deze zijn via onze webshop hier te krijgen.

Coleslaw recept met een twist

Gerbrard van Food, Booze and BBQ heeft dit geweldig recept ontwikkeld voor als je de traditionele Coleslaw een beetje zat begint de raken.

Wat heb je nodig?

  • 250 gr spits kool
  • 250 gr rode kool
  • 6 el mayo
  • 1 bakje (70 gram) creme fresh
  • 3 el appel azijn
  • 2 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el mieriks wortel
  • 1 el honing
  • 1 el Dekker Hot Sauce Smokey Jalapeno (of als je meer van een bite houdt kun je ook Dekker Habanero gebruiken)
Oja….en peper en zout om dit coleslaw recept op smaak te brengen, alles mengen en klaar is kees!
Food Booze & BBQ
Gerbrand Kruijssen
Co-author of “Burgers” (cocktail part of the book)
@traegergrillsnl ambassador

Zijn pepers gezond?

“Van hete pepers eten gaat je maag naar de *****”! Wat? Onzin! In deze blog gaan we het hebben over die vurige vruchten die je smaakpapillen laten tintelen en je een kick geven. Van de klassieke Spaanse rode peper tot de beruchte Carolina Reaper en de exotische Madame Jeanette. Hete pepers hebben niet alleen de kracht om je gerechten in vuur en vlam te zetten, maar ze kunnen ook enkele voordelen bieden voor je gezondheid.

Het belangrijkste bestandsdeel in chilipepers

Een van de belangrijkste actieve bestanddelen in hete pepers is capsaïcine. Dit stofje is verantwoordelijk voor de intense hitte die je ervaart wanneer je een hap neemt van een hete peper. Maar wist je dat capsaïcine ook enkele interessante gezondheidsvoordelen kan hebben?

Zo helpt capsaïcine bij het verlichten van pijn. Ironisch hè? Waar het normaal gesproken je mond in de fik zet, helpt capsaïcine in cremes en zalfjes juist bij de verlichting van pijn. Vooral bij gewrichtspijn of zenuwpijn. Het maakt de huid namelijk gevoelloos.

Daarnaast heeft capsaïcine ook een positief effect op het metabolisme. Het kan de stofwisseling stimuleren en het verbranden van calorieën bevorderen. Dus als je op zoek bent naar een natuurlijke boost voor je metabolisme, kunnen hete pepers je daarbij zeker helpen! Gooi dus vooral een extra pepertje in je maaltijdsalade of wokmaaltijd.

Bovendien kunnen hete pepers ook bijdragen aan een gezond hart. Ze bevatten namelijk antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en het bevorderen van een gezonde bloeddruk en cholesterolniveaus.

Hete pepers eten heeft dus alleen maar gezondheidsvoordelen! Of toch niet?

Pittige misvattingen: Hete pepers en maagproblemen

Nu we hebben gesproken over de gezondheidsvoordelen van hete pepers, laten we eens een veelvoorkomende misvatting rechtzetten: dat hete pepers maagproblemen veroorzaken. Maar maak je geen zorgen, het is tijd om deze pittige mythe te ontkrachten!

In werkelijkheid kunnen hete pepers geen maagzweren veroorzaken. Ze kunnen echter wel tijdelijke ongemakken veroorzaken, zoals brandend maagzuur of irritatie van het maag-darmkanaal, vooral als je er gevoelig voor bent. Als je last hebt van maagproblemen, is het verstandig om voorzichtig te zijn met het consumeren van hete pepers en je tolerantie te kennen. Zeker als je al een maagzweer hebt is het onverstandig om hete pepers te eten, omdat je daarmee je maag verder irriteert. Even oppassen dus,

Maar hier is het goede nieuws: hete pepers kunnen zelfs gunstig zijn voor je spijsvertering. Ze kunnen helpen bij het stimuleren van de productie van maagzuur, wat de spijsvertering kan verbeteren en de opname van voedingsstoffen kan bevorderen. Dus, in matige hoeveelheden genoten, kunnen hete pepers je spijsvertering een pittige boost geven.

Pikanter en gezonder dan ooit: Pepers als smaakmakers en gezondheidsboosters

Net als de burn van een hete peper komt deze blog ten einde. Nog even kort samengevat hebben pepers dus vele gezondheidsvoordelen en kan het zelfs als medicijn gebruikt worden. Hete pepers eten kan, mits je geen maag- of darmproblemen hebt, geen kwaad.

Onthoud echter altijd dat iedereen anders is en dat het belangrijk is om naar je eigen lichaam te luisteren. Als je intoleranties, allergieën of maagproblemen hebt is het verstandig om voorzichtig te zijn met het consumeren van hete pepers en eventueel advies in te winnen bij een medisch professional.

Dus is onze conclusie: Pepers zijn gezond. Voeg die pittige pepers toe aan je gerechten en geniet van de smaakvolle kick en gezondheidsvoordelen die ze bieden. Het is tijd om je smaakpapillen te prikkelen en je welzijn een pittige boost te geven. Eet smakelijk en spice it up!

Hoe maak je authentieke Salsa Verde? Echte groene smaken!

Mijn voorkeur heeft rood maar laten wij eerlijk zijn, groen is eigenlijk ook wel lekker op zijn tijd en daarom hier een recept voor een echt authentieke Salse Verde. Zeker in combinatie met de juiste gerechten. In de Mexicaanse keuken is dit recept te lekker om niet te proberen en stiekem vind ik hem koud helemaal lekker smaken bij heerlijke taco’s of tortilla’s. Salsa Verde is daarom het ideale gerecht om wat groene smaken aan je gerechten toe te voegen.

Ingrediënten:

  • 10 Tomatillo’s (Mexicaanse aardkers, soms te krijgen in de supermarkt of bij de groentenjuwelier. Zijn steeds beter te koop. Eventueel kan je deze ook vervangen door een groene tomatensoort of rode tomaten. Meer informatie over de tomatillo vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tomatillo)
  • 1 groene jalapeno
  • 1 grote witte ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • Koriander (bij voorkeur vers maar gedroogd kan eventueel ook)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Peper

Bereidingswijze:

Eigenlijk is het maken van deze salsa niet verschrikkelijk moeilijk en daarnaast ook nog erg lekker. Voordat je aan de slag gaat is het handig om wat voorbereidingen te treffen. Zet de oven vast aan om voor te verwarmen, maak daarna je groente schoon en schil ze daar waar nodig. Zet de overige ingrediënten vast klaar. Dat maakt je werk makkelijker en overzichtelijk.

In de oven

Snijdt je ui en de tomatillo’s door de midden. Leg deze op een bakplaat of een overtray met de platte kant naar beneden. Maak de jalapeno schoon, haal het steeltje eraf en leg deze ook op de bakplaat. Zorg ervoor dat je oven is voorverwarmd op ongeveer 180 tot 200 graden en zet nu de plaat met de ui, tomatillo’s en jalapeno in de oven.

Wat je wilt doen is ze ongeveer 30 minuutjes laten bakken zodat de sappen los komen zonder dat de groenten zwart worden. Houdt ze dus wel in de gaten en haal ze uit de oven als ze een beetje verschrompeld zijn. Gooi de sappen niet weg, ook dat geeft smaak aan je saus.

Blenden

Hierna willen wij de ingrediënten zo klein mogelijk maken door ze in de blender of keukenmachine ze klein mogelijk te hakken. Haal de groente uit de oven en doe ze in de blender, kijk uit met de hete groente, tijdens het blenden kunnen de spetters erg heet zijn! Voeg de knoflook, koriander, het geperste limoen sap (gewoon knijpen of met een vork in het vruchtvlees prikken en draaien), olijfolie, zout en peper toe. En blenden maar tot de salsa voor jou de juiste structuur heeft. Voor de een is dat super glad, de ander houdt meer van chunky, doe lekker je ding, eten is immers persoonlijk.

Voor deze salsa zoals met zoveel gerechten telt dat alles naar smaak aan te passen is. Meer knoflook? Geen probleem. Meer pit? Gewoon doen! Experimenteer er op los!

Geen blender?

Heb je geen blender, keukenmachine of staafmixer? Op zich geen probleem, het duurt iets langer maar met een mes snijden in kleine stukjes is ook goed te doen. Met een groot koksmes zijn de ingrediënten makkelijk te snijden maar wil je echt fijne stukjes dan is een blender of staafmixer wel het makkelijkste.

Geen zin om peper te snijden? Neem dan een kijkje in mijn webshop voor pepersauzen die je makkelijk aan dit gerecht kunt toevoegen: Webshop

Eet smakelijk!

Pieter

Hoe gebruik je gedroogde pepers?

Regelmatig krijg ik de vraag wat nu precies het nut van gedroogde pepers is en hoe gebruik je die nu eigenlijk? Ik loods je er graag doorheen aangezien er niets vervelenders is dan zonder pepers te zitten.

Het nut van gedroogde pepers?

In Nederland zijn het hele jaar door wel pepers te krijgen. Door de wereld heen zijn er telers genoeg die het hele jaar door telen om de markt te voorzien van pepers. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de prijs en ook niet alle soorten zijn het hele jaar te krijgen. Jalapeno en spaanse pepers zijn redelijk goed verkrijgbaar maar als je een meer exotische soort wilt dan heb je toch echt pech. Het drogen van pepers is een manier om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door de pepers kan eten die jij wilt eten maar is ook een manier om ervoor te zorgen dat bepaalde pepers ook elders in de wereld gegeten kunnen worden omdat het vers transporteren van pepers soms best wel een kostbare aangelegenheid kan zijn.

Hoe te gebruiken?

In de basis is een gedroogde peper best divers en makkelijk om extra smaak en pit aan je gerechten toe te voegen. Wat je echter niet moet vergeten is om het steeltje eerst van de peper te verwijderen. Deze is taai en smaakloos dus weg ermee. Het verwijderen van de het steeltje doe je eenvoudig door deze eraf te scheuren of af te knippen met een keukenschaar. Daarnaast kun je ook de zaadjes verwijderen. Je hoeft ze niet allemaal te verwijderen maar door de meerderheid uit de peper te halen verwijderen je harde zaden die in het gerecht nagenoeg geen smaak afgeven en alleen maar taai zijn. Laat je de zaden erin ook geen probleem, het is natuurlijk puur een kwestie van voorkeur.

Of je een gedroogde peper moet schoonmaken zijn de meningen over verdeeld. Schoonmaken verwijderd eventueel zand en stof maar aan de andere kant ook smaak. Zelf check ik altijd hoe de peper er aan toe is en bepaald dan wat ik wil doen. In principe komt het er altijd op neer dat ik de peper niet schoon hoef te maken en direct gebruik. Nu kunnen wij pepers gaan verwerken en wel op de volgende manieren:

  1. Direct toevoegen aan gerechten
  2. Hydrateren
  3. Roosteren
  4. Heel of verpoederen

Direct toevoegen aan gerechten

De makkelijkste manier om gedroogde pepers te gebruiken is door ze direct in gerechten mee te laten koken. Na het schoonmaken stop je de pepers gewoon in je gerecht om bijvoorbeeld een stoofpotje of een bonenschotel te verrijken met de peper. Dit soort gerechten staan over het algemeen lang op het vuur om alle smaken vrij te laten komen. De gedroogde peper krijgt op deze manier voldoende tijd om te hydrateren en zijn smaak los te laten in je gerecht.

Hydrateren

Een andere manier om gedroogde pepers te verwerken is door ze te hydrateren zodat je ze ook in andere gerechten kan verwerken dan stoofpotjes. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan salades of gerechten die een korte bereidingstijd hebben. Om de gedroogde pepers gebruiksklaar te maken leg je ze in een schaaltje met handwarm water. Om ervoor te zorgen dat de pepers onder water blijven liggen kun je het schaaltje het beste tot het randje vullen om er vervolgens een schoteltje of bord op te leggen. Het schoteltje zorgt er dan voor dat de drijvende pepers onder water blijven. Afhankelijk van de peper grootte en dikte duurt het 15 tot 30 minuten eer de pepers volledige ge-gehydrateerd zijn. Haal ze vervolgens uit het water, dep ze droog met een keukenpapiertje of een theedoek en snijd ze vervolgens in de gewenste grootte of maal er een puree van in de keukenmachine om ze vervolgens aan je gerecht toe te voegen.

Roosteren

Om gedroogde pepers meer smaak te geven is het mogelijk om ze even snel te roosteren in een grillpan of koekenpan. De geroosterde pepers geven een iets gebrande smaak mee aan je gerecht. Heerlijk voor wat extra diepte in met name BBQ gerechten. Roosteren is vrij eenvoudig, doe de gedroogde pepers in een droge pan op een laag tot medium vuur en laat hem langzaam donkerder worden naar de gewenste kleur. Afhankelijk van je smaak kan je hem zo donker laten worden als je wilt. Zwart is misschien een beetje te donker dus dat kan ik niet adviseren 🙂

Heel of verpoederen

Gedroogde pepers kun je vaak goed verpoederen. Als de pepers hard zijn kun je ze opbreken en bijvoorbeeld met een koffiemolen vermalen. Op die manier kun je de gedroogde pepers ook goed verwerken in je eigen barbecue rubs of kruidenmix voor je Mexicaanse of Indiase gerechten. Het komt ook voor dat pepers een beetje buigzaam zijn, bijna een soort van leer. Bij sommige pepersoorten is dit zeker gewenst en geheel normaal. Nadeel is wel dat deze pepers zich niet makkelijk laten malen. Je zou deze verder kunnen drogen door ze in de oven op lage temperatuur te leggen. Dit kan echter best een langdurig proces zijn dus bereid je daar goed op voor.

Kijk hier voor een overzicht van al onze gedroogde pepers.

Hopelijk heeft dit geholpen om te begrijpen hoe je gedroogde pepers in je gerechten kunt verwerken. Voor vragen kun je altijd een bericht sturen via het contact formulier hier op de website.

Eet smakelijk en veel plezier met kokkerellen!

Pieter