Hoe blus je je mond na te heet gegeten?

te heet gegeten?

Wij hebben het allemaal wel eens meegemaakt, te heet gegeten. Die curry was net even te pittig… of gewoon echt TE HEET! Een inschattingsfout die makkelijk wordt gemaakt. Als je bij de Thai zit en je vraag of iets pittig dan is vaak het antwoord:”Nee niet heel pittig, gewoon lekker pittig.” Vaak weet je dan wel genoeg. In een onoplettend moment kan het voorkomen dat je toch wordt verrast door de pittigheid van een saus of gerecht maar wat kan je dan het beste doen? Hieronder geven wij je een aantal tips met huis tuin en keuken tips om snel verlichting te krijgen met spullen die je mogelijk al in huis hebt.

De hitte (ook wel burn genoemd) wordt veroorzaakt door de capsaïcine die van nature in pepers voorkomt. Deze stof doet je lichaam geloven dat het brand staat met als gevolg dat je lichaam reageert door jou een pijnprikkel te geven. Hoe meer je wordt blootgesteld aan deze stof hoe meer pijn jij hebt.

Melk(ijs)

In melk zit caseïne wat melkeiwitten zijn. Deze eiwitten zijn in staat om de achter gebleven capsaïcine in de mond af te breken waardoor de sensatie van brand afneemt. Helaas is het niet mogelijk om het complete branderige gevoel weg te nemen maar melk is wel een van de meest effectieve manieren voor verlichting. Top tip van de specialisten, roomijs (een ijs gemaakt van melkroom) geeft dezelfde verlichting maar dan met het verkoelend effect van het koude ijs. Het werkt niet beter maar gevoelsmatig schijnt dit een betere verlichting te geven.

Suiker

De schaal van Scoville is ontwikkeld op de basis hoeveel suiker er nodig is om de hitte van capsaïcine te doen verdwijnen. De suiker breekt de oil van de peper af en verdund dit met de aanwezige vloeistof waardoor het effect afneemt. Omdat de suiker de olie afbreekt helpt dit om het effect van de capsaïcine te doen verminderen. Het beste kun je daarom een schep suiker nemen voor snelle verlichting (opgelost in water werkt nog beter maar je als je snelle verlichting wilt is wachten tot iets is opgelost niet altijd wenselijk). Top tip, gebruik honing. Het effect van honing blijft langer in de mond hangen.

Creme Fraise

Net als melk bevat creme fraise caseïne die de capsaïcine afbreekt. Het is dan ook niet raar dat dit bij veel mexicaanse gerechten wordt geserveerd.

Yoghurt

Nog zo’n heilzaam melk product met het zelfde gevolg. Vaak een product die je ook wel in huis hebt.

Wat moet je zeker niet doen?

Water (frisdrank)

Ondanks dat water lijkt te verlichten is dat alles behalve waar. Water verspreidt de oil van de peper langzaam door je mond. Met het water in je mond lijkt de sensatie aanzienlijk verminderd te zijn maar op het moment dat het water weg is komt de hitte net zo hard weer terug. Dit heeft dit nagenoeg geen nut tenzij je NU verlichting wilt maar wees gewaarschuwd. Frisdrank heeft hetzelfde effect en dit paar gram suiker die erin zit zal niet veel helpen.

Alcohol

Ondanks dat de effecten van alcohol niet helemaal wetenschappelijk onderbouwt zijn lijkt het erop dat alleen grote hoeveelheden alcohol helpen bij het oplossen van capsaïcine. Maar aan de andere kant gaan je porien door alcohol ook verder open staan waardoor de pijn ook heftiger binnen kan komen. Vermoedelijk heeft alcohol een groter effect op het dronkenschap waardoor je de pijn beter kan verdragen maar het zal je zeker niet helpen met het accute verlichten van de pijn.

Heb jij nog een gouden tip om de burn te verlichten, laat het ons dan weten!

Hoe voorkom je dat je te heet eet?

De truuk en de kunst is natuurlijk om gewoon niet direct te heet te eten. Hitte toevoegen kan altijd maar hitte uit je gerecht halen is een stuk lastiger. Wil je voorkomen dat je te heet eet kijk danin de webshop onder het kopje hitte om de voor jou meest aangename ervaring te kunnen vinden. Ga naar Shop -> Zoek op hitte en kies hier wat je zoekt.

Mild

Medium

Heet

Extreem heet

Te heet gegeten? Ga dan op zoek naar een vriendelijker alternatief zodat pittig eten weer een leuk ervaring wordt.